Ullared fick vänta när larmet gick - ”Det var bara fullt ös”

Den öländska konditorn Nina Fransson och särbon Håkan var på väg till Ullared i måndags då larmet gick. Ja, inget billarm eller brandlarm, utan larmet som går ut till landets fågelskådare när en sällsynt pippi har siktats någonstans.
Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Vänersborg/Öland • Publicerad 20 november 2021

För bara andra gången hade den sällsynta rubinnäktergalen från Sibirien synts till i Sverige, denna gång på Vargön i Vänersborgs kommun.

Nina Fransson och särbon Håkan är entusiastiska fågelskådare bägge två, och befann sig nu plötsligt i en svettig situation; hänga med likasinnade på Vargön eller trängas med kreti och pleti på Ullared?

– Vi hade ju ingenting med oss. Inga varma kläder, ingen handjagare och ingen tub (fågelskådarslang för kikare respektive tubkikare).

Så ni tvekade?

– Nej, nej, nej, det var bara fullt ös till Vargön!

Två mycket nöjda fågelskådare som just sett en rubinnäktergal på Vargön, Mikael Nord och Nina Fransson.
Två mycket nöjda fågelskådare som just sett en rubinnäktergal på Vargön, Mikael Nord och Nina Fransson.Foto: Peter Berglin

Paret kom fram ett par timmar innan rubinnäktergalen åter lokaliserades, i en villaträdgård.

– Vi var runt 250 personer där, så när vänner hade fått sig en rejäl titt på den så fick både jag och Håkan en kikare hängd runt halsen, berättar Nina några dagar efter den tänkta Ullaredsutflykten - som slutade 20 mil längre norrut.

– Vi åker nog tillbaka i morgon (läs: fredag) om larmet går igen, och då är vi bättre rustade. Rubinnäktergalen hördes igår men ingen har sett den - däremot har ett par katter setts stryka omkring i området...

En kvart efter att Ölandsbladet pratat med Nina Fransson skickar hon ett meddelande: ”Den är precis hittad nu igen!”.

Katten-Rubinnäktergalen 0-1.

Nina Fransson har faktiskt sett en rubinnäktergal förut, i Indien 1998 - men där var den inte en lika exotisk som i kalla Norden.
Nina Fransson har faktiskt sett en rubinnäktergal förut, i Indien 1998 - men där var den inte en lika exotisk som i kalla Norden.Foto: Mikael Nord
Simon KarlssonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.