Annons

Ukrainare är på väg hit: Efterlyser boende – ”De måste ha tak över huvudet”

Det går inte i nuläget att bedöma hur många ukrainska flyktingar som kan väntas komma till Borgholm. Men klart är att ukrainare är på väg hit och kommunens förberedelser är i full gång.
Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Borgholm • Publicerad 4 mars 2022 • Uppdaterad 16 mars 2022
Borgholms kommun förbereder sig för fullt för att kunna ta emot ukrainska flyktingar.
Borgholms kommun förbereder sig för fullt för att kunna ta emot ukrainska flyktingar.Foto: Silent_GOS

Förberedelserna för att ta hand om ukrainska är i full gång. Borgholms kommun har bland annat öppnat en informationssida på sin hemsida om hur allmänheten kan hjälpa till.

– Nästa vecka har vi ett möte med olika ideella föreningar och frivilligorganisationer samt Svenska kyrkan för att diskutera hur vi kan samordna detta och hjälpa flyktingarna på bästa sätt när de kommer hit, säger Jens Odevall, kommunchef i Borgholms kommun.

Annons

Kommunen kan i nuläget inte bedöma hur många flyktingar som kan väntas komma till Öland. Men de vet att det finns ukrainare med Ölandskoppling som är på väg hit.

– Vi vill säkerställa att det finns hjälp för dem på plats och de måste ha tak över huvudet.

När antalet flyktingar växer kommer Migrationsverket att göra upphandlingar och upprätta asylboende. Men under tiden den processen pågår behöver de flyktingar som kommer hit tak över huvudet.

Därför har kommunen upprättat en e-tjänst via hemsidan där den som kan erbjuda erbjuda boende kan registrera sig.

– Flera har redan hört av sig och det finns en oerhört stor vilja hos ölänningarna att hjälpa till.

Alexander JensenSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons