Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Två steg framåt

Vårtecknen blir allt fler. Vi tar oss ut på promenader och cykelturer och upptäcker både vårblommor, nykomna fåglar över land och kust. Två steg fram eller fler – varje dag.
Våren kämpar tappert mot vintern.
Våren kämpar tappert mot vintern.
Foto: Christina Nemell, Tingskullen

Men sedan kommer vårkylan och snön. Idag var det -1 när jag steg upp och häromdagen piskade hagel marken och isande vindar ven i luften. Två steg framåt när vårtecknen kommer – och sedan ett steg tillbaka.

På så många områden är det likadant. Två steg fram och ett steg tillbaka.

När kvinnor orkar stå upp för sin övertygelse är det en utveckling som har pågått sedan länge. Inte bara två utan många steg framåt jämfört med för 100 år sedan.

Men när ärkebiskop Antje Jackelén känner sig tvingad att sluta twittra för att hennes texter möter både hån och hat, då är det minst ett steg tillbaka.

"Den stora tragedin är inte de onda människornas brutalitet utan de goda människornas tystnad."

Och hon är inte ensam. Många är de kvinnor – och män – som upplever samma sak. När de uttrycker övertygelse och står upp för det de tror på följs det av verbala hot. När det är möjligt att vara anonym är det alltför lätt att ta till hårda ord där respekten för varandra saknas helt och hållet.

Då är det dags att ta två steg fram igen. Det kan vi alla hjälpas åt med. Att sätta respekten för varandra i första rummet och att backa upp dem som möter motstånd, hån och hat. #backaantjejackelén

Visst är det så att två steg framåt med stor sannolikhet återigen följs av ett steg tillbaka. Men det går ändå framåt, om än sakta.

Det går framåt precis som när krokusen sträcker sig mot solen genom det tunna snötäcket en tidig aprilmorgon.

Det bästa

Det bästa du kan ge din fiende är förlåtelse;
till din motståndare, tålamod;
till en vän, ditt hjärta;
till ditt barn, ett gott föredöme;
till din far, respekt;
till din mor, ett uppförande som gör henne stolt över dig;
till dig själv, respekt;
till alla människor, mänsklig kärlek.
Benjamin Franklin (1706-1790), amerikansk statsman och författare.

Läs mer