Annons

Två ryska bjässar utanför Öland: Därför står fartyg still – "Hamnar i limbo"

På torsdagsmorgonen befann sig två ryska fartyg utanför öländska kusten – krigets sanktioner är en förklaring till märkligt beteende i Östersjön.
– Det ligger ett antal fartyg och väntar på besked på hur de ska agera, säger Kustbevakningen till Ystads Allehanda.
Digital Bas - första månaden gratis!
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Färjestaden • Publicerad 17 mars 2022 • Uppdaterad 18 mars 2022
Lastfartygen Neva leader 2 och Mikhail Lomonosov utanför södra Ölands kust.
Lastfartygen Neva leader 2 och Mikhail Lomonosov utanför södra Ölands kust.Foto: Marine Traffic

Ölandsbladet fick på torsdagsmorgonen ett par tips om två fartyg. Dels befann sig lastfartyget Neva Leader 2 utanför östra Ölands kust, dels lastfartyget Mikhail Lomonosov. Två riktiga bässar på 139,95 meter respektive 99,6 meter. Med kapacitet att lasta drygt 7 000 ton respektive 4 800 ton.

– Fartyg som har laster som omfattas av restriktionerna hamnar i limbo, säger Valdemar Lindkrantz, presstalesperson på Kustbevakningen, till Ystads Allehanda angående ett liknande läge där för några dagar sedan – då gällde det en rysk oljetanker som legat stilla i Östersjön

Annons

Det är dock oklart om detta gäller för just de två ryska fartygen utanför Öland på torsdagen, båda har rört sig söderöver senaste dygnet. De tycks dessutom ha en färdig rutt mot Nederländerna, enligt Marine Traffic.

Kriget i Ukraina har medfört en rad restriktioner mot Ryssland, med förbud att exportera varor, som påverkar fartygstransporterna. Valdemar Lindkrantz menar att besättningen på berörda fartyg kanske inte vet vad de ska göra och vart de ska styra.

– Det ligger ett antal fartyg och väntar på besked på hur de ska agera.

Uppdaterat: På fredagen klockan 10:00 hade fartyget Neva Leader 2 rört sig ner kring Öresund och befinner sig utanför Helsingborg. Mikhail Lomonosov har rört sig söderöver och finns vid tyska Kiel och Elbes mynning för genomfart till Nordsjön.

Magnus AnderbergSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons