Två populära öländska caféer tar plats i White Guide

Ytterligare två öländska caféer tar plats i White Guide och de har båda varit med förut.
Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Öland • Publicerad 13 augusti 2021 • Uppdaterad 14 augusti 2021
May-Anita Brevik driver caféet Öländska Söderbönor.
May-Anita Brevik driver caféet Öländska Söderbönor.Foto: Malin Edeborg

White Guide testar och recenserar även caféer och sedan tidigare har tre öländska caféer tagit plats i årets guide. Nu är det klart att ytterligare två finns med. Det handlar om Gårdby kafé och lanthandel och Ölands Söderbönor som båda har varit med förut.

De får båda klassificeringen ”Rekommenderad”.

Gårdby kafé och lanthandel får beröm för sitt sortiment i lanthandeln och fikamenyn beskrivs som klassisk: ”Här finns kärleksmums, hallongrottor, rabarberpaj och mycket mer”.

Öländska Söderbönor beskrivs som ett bohemiskt och inbjudande café där stammisarna hälsas med förnamn, barn välkomnas med kritor och fyrbenta vänner hälsas med hundskorpor och vattenskålar. Men även fikatmenyn får beröm:

”Cappuccinon som serveras i koppar från en lokal keramiker är riktigt vass, och budapestbakelsen med sin pinfärska grädde är specialiteten, tätt följd av sockersnurrorn”

Fakta

White Guides klassificeringar

Global Mästarklass:

Beskrivning: En i alla avseenden imponerande prestation både vad gäller dryck, bakverk och service. Tillsammans med miljö och stämning ska cafégästen erbjudas en caféupplevelse som kan mäta sig med de bästa caféerna i världen. Upplevelsen kan vara både klassisk och innovativ.

Mästarklass

Beskrivning: En mycket intressant och väl genomförd prestation både vad gäller dryck, bakverk och service. Tillsammans med miljö och stämning ska cafégästen erbjudas en caféupplevelse som är i nivå med de bästa caféerna i Sverige. Upplevelsen kan vara både klassisk och innovativ.

Mycket God Klass

Beskrivning: En intressant och väl genomförd prestation på mycket hög nivå vad gäller dryck eller bakverk. Tillsammans med service, miljö och stämning ska gästen uppleva ett café som tillhör de bästa i sin del av Sverige.

God Klass

Beskrivning: En väl genomförd prestation och god nivå vad gäller antingen dryck eller bakverk. Tillsammans med service, miljö och stämning ska gästen uppleva ett café man gärna återvänder till.

Rekommenderat Café

Ett café som redaktionen rekommenderar för aspekter i utbudet även om helheten inte helt når upp till kraven för God Klass.

Alexander JensenSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.