Annons

Turistguiden: Stor guldutställning invigs i sommar

Tre nyheter presenteras från Skedemosse museum inför sommaren 2021. Museets ordförande, Daniel af Wåhlberg, berättar om guld, runstenar och spännande föredrag.
Skedemosse • Publicerad 20 juni 2021 • Uppdaterad 22 juni 2021
Guldet är det stora innehållet i utställningarna i Skedemosse och i sommar presenteras en helt ny och större utställning eftersom museet nu har fått kopior av samtliga guldföremål från platsen. Dessutom presenteras ytterligare ett par nyheter.
Guldet är det stora innehållet i utställningarna i Skedemosse och i sommar presenteras en helt ny och större utställning eftersom museet nu har fått kopior av samtliga guldföremål från platsen. Dessutom presenteras ytterligare ett par nyheter.Foto: Pressbild

– Den 4 juli ska vi ha invigning av vår nya guldutställning som innehåller kopior av samtliga föremål som hittades i Skedemosse samt några fynd som gjorts runt omkring. Örjan Molander från Kalmar läns museum inviger och därefter blir det ett föredrag av Jan-Henrik Fallgren, säger Daniel af Wåhlberg.

Jan-Henrik har forskat och forskar mycket om Skedemosse samt även om den närliggande Sörby borg som han bland annat har lokaliserat geografiskt.

Annons

Just föredrag är en av de nyheter som Skedemosse museum presenterar i sommar. Guld är ju museets huvudfokus och för den som är intresserad av att veta mer om denna ädla metall finns chansen den 11 juli när Kent Andersson gästar Skedemosse för att berätta om det.

– Kent Andersson är Sveriges främsta guldexpert och är även expert på forntida guld på Öland, säger Daniel.

Den 15 augusti är det sedan religionshistoria som är ämnet för ett föredrag av Anders Andrén, professor i Uppsala. Han kommer att belysa Skedemosse som religiös ceremoniplats och offerplats, ett sammanhang där platsen har förekommit i stor omfattning.

Det har tidigare bland annat framkommit att många religiösa aktiviteter pågått i Skedemosse, som rituella hästkapplöpningar, och att platsen varit en väldigt betydelsefull plats i Norden under järnåldern och vikingatiden.

En annan nyhet är något helt annat än det guld som museet är känt för. I vår har nämligen en runsten flyttats in i lokalerna.

– Länge har det funnits en runsten på Skedemosse gård och nu har vi tvättat av och flyttat in den i museet, skrivit text om den och gjort den till en del av utställningen. Stenen har en känd typ av mönster som indikerar att den kan ha varit en del av en större hövdingagrav, säger Daniel.

Daniel af Wåhlberg, ordförande i föreningen Skedemosse museum, ser fram emot en händelserik sommar med flera nyheter i museet.
Daniel af Wåhlberg, ordförande i föreningen Skedemosse museum, ser fram emot en händelserik sommar med flera nyheter i museet.Foto: Pressbild

Han berättar också att stenen fanns i marken på gården och att hans mamma, Elna-Brith af Wåhlberg, fann den i samband med trädgårdsarbete efter att familjen hade flyttat dit på 80-talet.

Nu ser museiföreningen fram emot kommande sommar och hoppas på att kunna genomföra sina aktiviteter som vanligt.

– Vi kommer ju troligen att få ha begränsat antal närvarande i samband med invigningen men sedan hoppas vi på att kunna köra på som vanligt. Om det skulle bli ändrade förutsättningar så kommer vi att spela in föreläsningarna och sända dem digitalt istället, säger Daniel.

Här saknas innehåll

”Den 4 juli ska vi ha invigning av vår nya guldutställning som innehåller kopior av samtliga föremål som hittades i Skedemosse samt några fynd som gjorts runt omkring. Örjan Molander från Kalmar läns museum inviger och därefter blir det ett föredrag av Jan-Henrik Fallgren.”
Daniel af Wåhlberg, Skedemosse museum.
Carin SvenssonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons