GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Turistguiden: Skäftekärr i nygammal skepnad

Med en viss chock över sitt beslut konstaterade Mats och Anna Melander för två år sedan att de gjort sig till ägare av den gamla jägmästarbostaden Skäftekärr i Böda.
Böda • Publicerad 21 juni 2021
Mats och Anna Melander äger sedan två år tillbaka Skäftekärr i Böda och gick in i det omfattande ägarskapet med lite skräckblandad förtjusning. Nu känner de helt och hållet bara glädje och stolthet över sin anläggning.
Mats och Anna Melander äger sedan två år tillbaka Skäftekärr i Böda och gick in i det omfattande ägarskapet med lite skräckblandad förtjusning. Nu känner de helt och hållet bara glädje och stolthet över sin anläggning.Foto: Carin Svensson

– De första dagarna efter köpet snurrade många tankar, skulle vi klara ett sådant stort projekt, hur skulle det gå med ekonomin? berättar Mats Melander.

De invigde sin renoverade och uppfräschade anläggning, Skäftekärr hotell och konferens, i slutet av maj 2021 och då hade de tveksamma känslorna helt och hållet ersatts med glädje och stolthet.

– Vi är otroligt tacksamma för att ha fått chansen av Sveaskog att förvalta och utveckla denna fantastiska plats, sa Mats då.

Invigningen skedde i närvaro av de max åtta personer som då fick samlas samtidigt med hänsyn till corona-restriktionerna. Bland de närvarande fanns kommunrepresentanter, media och familjemedlemmar.

Sedan köpet för två år sedan har mycket av deras lediga tid ägnats till att renovera byggnaderna och göra iordning i parken och trädgården i Skäftekärr. Bland annat har de byggt en stor träaltan på baksidan, som stod klar redan sommaren 2020 och fick mycket gott mottagande av gästerna. De har gjort om övervåningen i huvudbyggnaden till tre konferensrum och i byggnaden på gården - bredvid Fossil- och Geologimuseet - har de inrett en lägenhet, sex stycken hotellrum och en serviceanläggning för ställplatsgäster, eftersom även en ställplats har anlagts.

Sex stycken hotellrum, en lägenhet samt en serviceanläggning för ställplatsgäster har inrymts i sidobyggnaden.
Sex stycken hotellrum, en lägenhet samt en serviceanläggning för ställplatsgäster har inrymts i sidobyggnaden.Foto: Carin Svensson
Ett av hotellrummen, med namnet Havet.
Ett av hotellrummen, med namnet Havet.Foto: Carin Svensson

– Den 21 juni öppnar vi vårt sommarcafé och i år kommer vi att utöka menyn, säger Mats.

Ilko Corkovic, Borgholms kommunalråd, uttryckte glädje vid invigningen:

– Från kommunens sida vill vi rikta ett stort tack för att ni investerar stort i vår kommun och vi kan bara konstatera att Skäftekärr har kommit i rätta händer, det här är en unik historisk miljö och ni gör det här med omsorg, det ger oss framtidstro, sa han.

Anna och Mats Melander lägger även stor vikt vid att ta hand om de gamla, exotiska träden i parken, som Platan, Svart valnöt och Jeffreytall, enligt en befintlig skötselplan.

– Det är stora träd som har stått i parken sedan slutet av 1800-talet, vi vill ge dem rätt förutsättningar för att växa och så ska de beskäras, säger Anna.

Köksträdgård och örtagård har anlagts för odling av råvaror till caféet.

– Och så har vi fått fram en lite rolig sak när vi har röjt i trädgården, nämligen ett gammalt stenbord där det sägs att Gustaf V intog sin frukost varje morgon, berättar Anna Melander.

Ett av rummen på konferensvåningen i huvudbyggnaden.
Ett av rummen på konferensvåningen i huvudbyggnaden.Foto: Carin Svensson
Anna och Mats Melander framför hotellbyggnaden. De hade då nästan 300 hotellnätter bokade, samt några konferenser och bröllop, och konstaterade med glädje att de även anställt tre personer.
Anna och Mats Melander framför hotellbyggnaden. De hade då nästan 300 hotellnätter bokade, samt några konferenser och bröllop, och konstaterade med glädje att de även anställt tre personer.Foto: Carin Svensson
”Vi är otroligt tacksamma för att ha fått chansen av Sveaskog att förvalta och utveckla denna fantastiska plats.”
Mats Melander
Carin SvenssonSkicka e-post
Så här jobbar med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.