Annons

Turistguiden: Butik, utställning och kurser hos Skabbekatten

Ett par utställningar, lite keramiska nyheter samt en hel del kurser - så ser sommaren ut hos Skabbekatten i Djurstad. Keramikern David Christensson kommer också att ha sin butik öppen vid ett par tillfällen.
Digital Bas - första månaden gratis!
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Djurstad • Publicerad 19 juni 2021
David Christensson, Skabbekatten, utanför sin butik i Djurstad. I händerna håller han en av de rakubrända urnor som kommer att vara en av säsongens nyheter.På bilden syns också Davids katt Rune tillika företagets maskot.
David Christensson, Skabbekatten, utanför sin butik i Djurstad. I händerna håller han en av de rakubrända urnor som kommer att vara en av säsongens nyheter.På bilden syns också Davids katt Rune tillika företagets maskot.Foto: Carin Svensson

Man kan säga att Skabbekattens keramik började sin bana i Vickleby för elva år sedan, då David Christensson tog sin allra första keramikkurs en sommar på Capellagården. Lite senare gick han skolans tvååriga heltidsutbildning och sedan 2015 driver han Skabbekatten.

För drygt två år sedan flyttade han och verksamheten till Djurstad på norra Öland och där hittar man numera såväl hans alster som butiken, utställningslokalen och kursverksamheten.

Annons

– Jag har kurser året runt och de är fullbelagda, det är jätteroligt, säger David.

Under sommaren i år kommer han att ha butiken öppen vid två tillfällen; 8 till 13 juli samt 22 till 27 juli. Samtidigt håller han även Konstladan, som är hans utställningslokal, öppen.

– I butiken kommer jag att visa ny keramik och i Konstladan blir det verk av elva olika konstnärer som har tolkat temat ”Det fina och det fula” i olika material, som keramik, måleri och textil, säger David.

Han fick idén till temat efter fotoutställningen ”Fula Öland” som visades i hans konstlada i höstas, då fotografen Thomaz Ransmyr visade bilder av Ölands skuggsidor.

– Det är intressant att samla några konstnärer som får tolka ett ämne fritt, säger David.

Han förklarar också att det inte behöver handla om enbart det estetiskt fula eller fina utan exempelvis även egenskaper hos människor eller företeelser i samhället.

I samband med utställningen kommer det också att finnas ett kompendium i vilket konstnärerna reflekterar över ämnet.

Davids eget skapande är inte lika intensivt under sommaren utan han har förberett under våren och försommaren för att sedan jobba mer med det igen efter sommaren. Bland hans nyheter i sommarutbudet finns till exempel rakubrända urnor och en del ”gamla” saker som utvecklats till något nytt. Han arbetar med både bruks- och konstföremål.

””I butiken kommer jag att visa ny keramik och i Konstladan blir det verk av elva olika konstnärer som har tolkat temat ”Det fina och det fula” i olika material, som keramik, måleri och textil.””
David Christensson
Carin SvenssonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons