Turistens guide till Borgholms byggboom

”Tjena, läget? Hänt något i Borgholm sen sist?”
”Ja du, hur lång tid har jag på mig?”
I Borgholm med omnejd hinner det hända en hel del på ett år.
BORGHOLM • Publicerad 22 maj 2018 • Uppdaterad 12 juni 2018
Bovierans bygge i maj-skrud. Lagom till jul ska de 54 bostadsrätterna stå inflyttningsklara.
Bovierans bygge i maj-skrud. Lagom till jul ska de 54 bostadsrätterna stå inflyttningsklara.Foto: Michael Ståhl

Ölands enda stad är i förändring. I borgholmska mått mätt byggs det så det knakar och vad som byggs, startas och planeras kan vara svårt för utsocknes att greppa.

Så för er som var här förra sommaren och inte riktigt känner igen er ett år senare och även för den delen av läsekretsen vars frånvaro varit än längre - här kommer en snabbguide med start vid Ölands enda trafikljus där den gamla bilverkstaden bakom OKQ8 byggts om. Där finns sedan i påskas maskinuthyrarfirman Hyreslandslaget, ett helt nytt tillskott i Borgholms företagsflora.

Färden fortsätter norrut, mot Triangeln, ett cirka 50 000 kvadratmeter stort område som förra sommaren röjdes från busk och sly för att idag vara Borgholms nya handelsområde där Sibylla öppnade innan julhelgen medan Beijer Byggmaterial väntade några månader ytterligare med att flytta från hamnområdet till Triangeln.

Triangeln, Borgholms nya handelsområde.
Triangeln, Borgholms nya handelsområde.Foto: Michael Ståhl

På väg är även Liljas Bil - omodernt och slitet efter Storgatan ska bli drygt 2 000 kvadratmeter skinande nytt på Triangeln med trolig byggstart i höst och klippa band sommaren 2019 (?).

I P&E Fastighetspartners planering för området ingår att få dit en livsmedelskedja, exakt vilken är åtminstone utåt något oklart men Coop och Liedl nämns i sammanhanget.

Nu drar vi ner efter norra infarten mot Borgholms mer centrala delar där Resedan-fastigheten med hälsocentral ska få nya grannar. Söder om Resedan är Bovierans bygge med 54 lägenheter och 1 600 kvadratmeter vinterträdgård i full gång och i december kan de första 55-plussarna flytta in.

På den i dag tomma ytan öster om Resedan ska kooperativet Bosams ta plats. 20 hyreslägenheter i ett gemensamhetsboende för seniorer står på programmet. Där planeras för byggstart i höst.

En mer praktisk detalj, ni sommargäster med Borgholm som utgångsposition och som irrar runt med grejer tänkta att slängas på närmaste återvinningsstation - den ni brukar gå till, den vid Resedan, har flyttat. Den nya hittas på industriområdet Hammaren, bara några hundra meter därifrån i ostlig riktning.

Några långa stenkast längre ner mot sundet, västerut alltså, har delar av det forna mejeriet nyligen rivits. På gång där är 38 bostadsrätter.

Beijers gamla anläggning vid yttre hamnen i Borgholm ska rivas.
Beijers gamla anläggning vid yttre hamnen i Borgholm ska rivas.Foto: Michael Ståhl

Vidare mot hamnen där Beijers gamla anläggning ska bort för att göra plats åt bostäder, när och i vilken form återstår att se och detsamma gäller för yttre hamnen i stort - en arbetsgrupp bestående av representanter från Peab, Swedish Agro, P&E Fastighetspartner och kommunen tittar på möjliga vägar framåt.

På andra sidan hamnen går Strand mot renässans. En framtida storsatsning aviseras, bland annat planeras för en sju-åtta våningar hög lägenhetsbyggnad på ytan som idag är parkering.

Vi avrundar utanför Borgholm. I Halltorp håller gästgiveriet stängt för renovering modell större och mitt emot på andra sidan riksvägen ska bostäder modell öländsk radby växa fram i ett Växjö-projekt med stark tennisanknytning, de första husgrunderna lades i maj månad.

Och i Köpingsvik är etapp två på lägenhetshotellet vid Sinus under uppförande med slutbesiktning den sista november.

Det var ”allt” för den här gången och jo, förresten, ni som brukar spela golf på Halltorp - glöm det framgent, där det tidigare var gröna och släta (nåja) greener och fairways är nu åkermark. Banan är såld och putt.

Pssst, glömde - Byxelkrok har växt med cirka 8 000 kvadratmeter i och med större hamnplan.

Michael StåhlSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.