Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

TURIST: Gustav Vasa talar ur skägget på Kalmar slott

År 2020 är det 500 år sedan Gustav Vasa gjorde entré i Kalmar. Nu intar han åter Kalmar Slott. Den 4 april öppnade utställningen Gustav Vasa talar ur skägget, en utställning om makt.
Sofia Gustavsdotter Vasa i förgrunden, monter med rustning och originalföremål i bakgrunden.
Sofia Gustavsdotter Vasa i förgrunden, monter med rustning och originalföremål i bakgrunden.
Foto: Adam Humlesol

1520 landstiger Gustav Vasa på Stensö udde, strax söder om Kalmar Slott, efter att ha suttit gisslantagen på Kalö slott i Danmark. Nu börjar kriget mot unionskungen Kristian den II som slutar med att han 1521 väljs till Riksföreståndare och 1523 väljs till kung över Svea rike.

Efter Gustav Vasas närmare 40 år som kung hade Sverige omdanats i grunden och blivit en stat, med en stark centralmakt där all makt utgick ifrån kungen.

Utställningens tema rör sig kring makt, manipulation och propaganda. Utställningen kommer att visas i Fångetornet, Förbrända salen och Rustkammaren, en yta på cirka 500 kvadratmeter.

– Utställningen skall ge oss kunskap om vad som hände i Sverige för 500 år sedan samtidigt som vi vill att Gustav skall tala till oss personligen, kanske rentav skapa en relation till oss? Då kan hans historia bli levande och relevant att reflektera över, och det blir inte svårt att dra paralleller till twittrande och manipulerande makthavare av idag, säger slottschef Mimmi Mannheimer.

Störst plats i utställningen upptar ”Skägget”, en modern installation som både talar och lyser! Gustav Vasa talar till besökarna genom monologer skrivna av dramatiker Mia Törnqvist som läses upp av skådespelaren Shanti Roney.

Utställningen visas på Kalmar Slott till den 8 november 2020.

Läs mer