Annons

Turism: Tappar flera miljarder i intäkter – Vill se lättade restriktioner

Intäkterna från turismen i Kalmar län har rasat under pandemin. Totalt minskade intäkterna med nästan 3,5 miljarder vilket motsvarar ett tapp på nästan en tredjedel mot året före, visar siffror från Visita.
Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Öland • Publicerad 26 februari 2021
Hotell, campingar, restauranger och andra delar av turismnäringen i Kalmar län har drabbats extremt hårt av pandemin.
Hotell, campingar, restauranger och andra delar av turismnäringen i Kalmar län har drabbats extremt hårt av pandemin.Foto: Arkiv

Hotell, campingar, restauranger och andra delar av turismnäringen i Kalmar län har drabbats extremt hårt av pandemin. Intäkterna från turismen i länet minskade med nästan 3,5 miljarder under perioden mars-december jämfört med samma månader ett år tidigare, visar beräkningar som Visita gjort utifrån data från Tillväxtverket och SCB. Det motsvarar ett tapp på nästan en tredjedel av intäkterna (-27 procent) på bara ett år.

– Det är ett ras vi aldrig tidigare sett som slår oerhört hårt mot jobb och företag i Kalmar. Men krisen fortsätter och risken är att ännu fler jobb försvinner om inte regeringens utlovade stöd betalas ut direkt, säger Jonas Siljhammar, vd Visita, i ett pressmeddelande.

Annons

Störst är tappet från de utländska turisterna där intäkterna minskade med nästan 80 procent eller drygt 2 miljarder. Men även svenskarna minskade sitt turistande i länet jämfört med ett år tidigare.

– Restriktionerna har en enorm påverkan även på den inhemska turismen och för att rädda jobb inför den kommande våren och sommaren är det avgörande att nuvarande restriktioner lättas så snart smittläget tillåter, säger Jonas Siljhammar.

Fakta

Så har siffrorna räknats ut.

Utifrån turismsatellitkonto och inkvarteringsstatistik från Tillväxtverket och SCB har turismintäkterna fördelats per kommersiell gästnatt och län för månaderna mars-december under 2019 respektive 2020. Skillnaden mellan de båda perioderna är den uppskattade minskning av turismkonsumtionen i länet.

Alexander JensenSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons