Tullen tog allt: Mängden öl och sprit var inte ”acceptabel för eget bruk”

Resan till Polen hade gått bra för Borgholmsbon i 40-årsåldern. Skåpbilen var lastad med drygt 460 liter öl och 22,5 liter sprit. Nu skulle han bara rulla av färjan i Karlshamn och köra hem till Öland.
Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Borgholm • Publicerad 10 september 2022 • Uppdaterad 17 oktober 2022
Arkivbild. Vilken sorts öl som ölänningen köpte i Polen och blev av med i Karlshamn framgår icke av Tullverkets beslut.
Arkivbild. Vilken sorts öl som ölänningen köpte i Polen och blev av med i Karlshamn framgår icke av Tullverkets beslut.Foto: Tullverket

Tullen hade dock andra planer, och såg till att mannen kom hem både senare och med betydligt lättare last...

I ett beslut skriver Tullverket om kontrollen av Borgholmsbon och hans last sommaren 2022:

”Du berättade vid kontrolltillfället att alkoholen var avsedd för ditt eget bruk. Du skulle även bjuda hem en kompis senare samma vecka och ni skulle dessutom fira midsommar ihop. Alkoholen köptes in i Polen och kostade ca 8 000 kr i inköpspris. Du uppgav att din alkoholkonsumtion bestod av 10-15 burkar öl i veckan men att du inte dricker så mycket vodka.”

Tullens bedömning är dock att varorna ”inte är förvärvade för personligt bruk med hänsyn till dels den stora mängden varor; 22,5 liter spritdrycker, och 465,9 liter starköl, dels saknas tillräckliga uppgifter om de festligheter med din vän som alkoholen är avsedd för. Den sammanlagda mängden alkoholdrycker överstiger den nivå som kan anses vara acceptabel för eget bruk.”

Därmed har mannen inte haft rätt att föra in alkoholen i landet, och han får inte behålla en enda droppe. Eftersom han ”inte uppfyllt kraven på anmälan och ställande av säkerhet” så ska han istället betala ett transporttillägg på 4 322 kronor.

Beslutet går att överklaga.

Simon KarlssonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.