Annons

Tufft läge i skolorna: Hög frånvaro – ”Vi tar en dag i taget”

Oron var stor inför denna vecka men skräckscenariot realiserades aldrig som tur var. Alla förskolor och skolor har varit igång men frånvaron är fortsatt hög i områden.
Borgholm • Publicerad 28 januari 2022
Experterna spådde att toppen av smittvågen skulle nås denna vecka men skräckscenariot  realiserades inte.
Experterna spådde att toppen av smittvågen skulle nås denna vecka men skräckscenariot realiserades inte.Foto: Drazen Zigic

Förra veckan var smittspridningen hög på en del av skolorna i Borgholms kommun. Framför allt på Köpings skola där över hälften av eleverna var frånvarande och smittskyddet skickade även hem en klass. Dessutom var det kämpigt med att få ihop tillräckligt med personal i kommunen.

Utbildningschefen Roland Hybelius var orolig för utvecklingen, då flera experter har sagt att toppen skulle nås under nuvarande vecka.

Annons

– Nu är vi i ett läge där vi kanske inte klarar av det längre, sa han då till Ölandsbladet.

Skräckscenariot realiserades aldrig men det har varit fortsatt ansträngt.

– Det har lugnat sig något i Köpings skola och de flesta eleverna från klassen som skickades hem är nu tillbaka, säger han och fortsätter:

– Alla verksamheter i kommunen är igång och när det gäller smittspridningen ser det olika ut i kommunen. I norr har det varit lite lugnare än i exempelvis Borgholmsområdet. Det är också lite lugnare i Rälla och Gärdslösa.

Han bedömer att elevfrånvaron i snitt handlar om 30-35 procent där skolorna som är minst drabbade ligger på ungefär 10-15 procents frånvaro och skolan med högst frånvaro har 40 procent.

– Det varierar mycket. Vi vet inte hur många som har covid-19, en del har vanlig förkylning och maginfluensan har också börjat komma.

Hur är läget när det gäller personalbristen?

– Det är fortsatt ansträngt men vi har fått det att fungera genom omorganiseringar och att strukturera om arbetet. Vi har tagit in så mycket vikarier vi kan och personalen täcker upp för varandra. De hjälps åt på ett mycket bra sätt.

– Vårdnadshavarna tar också stort ansvar och är måna om att deras barn stannar hemma vid symtom. Det är viktigt, vi behöver hjälpas åt i sådana här situationer.

Han gör bedömningen att läget den här veckan har varit som tidigare och tror det kommer att vara såhär i två veckor till.

Annons

– Vi tar en dag i taget så får vi se. Jag har varit i kontakt med smittskyddet och andra skolchefer i länet och läget är detsamma för alla. Nästa vecka lär bli som denna.

Alexander JensenSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons