1. Avdelningararrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Trots protesterna – bussen till Vickleby försvinner

Capellagårdens namninsamling spelade ingen roll. Kalmar läns trafik (KLT) kommer att dra in den del av linje 104 som går mellan Skogsby och Vickleby.
Den 18 juni slutar KLT:s bussar att trafikera sträckan Skogsby-Vickleby.
Foto: Malin Edeborg

250 namnunderskrifter räckte inte för att KLT skulle ändra åsikt ifråga om linje 104, som idag går från Glömminge till Vickleby.

– Vi kan inte köra trafik som ingen åker. Tyvärr, hade alla som skrivit under namninsamlingen åkt några turer så kunde det ha sett annorlunda ut, säger Katharina Seijsing, basenhetschef för KLT:s linjetrafik.

Under tisdagsförmiddagen informerade hon Mörbylånga kommun om förändringen, som gäller från den 18 juni i år. Då förändras linje 104, så att den går till Skogsby som sydligaste hållplats.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på olandsbladet.se, appen MinÖlandsbladet och e-tidning tis, tors, lör. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 99 kr)

Förra året körde KLT över 6 000 turer mellan Vickleby och Glömminge. Mellan Skogsby och Lilla Vickleby åkte inte ens en resenär per tur.

– Det är ett genomsnitt som självklart kan det variera. Under vissa turer åker fler resenärer men samtidigt är det helt tomt på andra turer, säger Katharina Seijsing och tillägger:

– Vi måste ha det dagliga resandet, det är för de resenärerna vi kör. Capellagården har gästföreläsare och veckopendlare, men det reseunderlaget är inte tillräckligt för attbussen ska gå jämt.

Förlusten av linje 104 täcks till en liten del upp av att linje 103 utökas med några turer, bland annat på förmiddagar då resandet från Vickleby har varit mer frekvent.

I övrigt hänvisas resenärerna till huvudlinjen 105, som går längs den nedre vägen 943. Dessa turer har KLT utökat till att gå en gång i halvtimmen. Vidare finns närtrafiken, men den går inte på helger.

– Det blir förstås svårare för dem som vill resa då, men tittar jag på resandet så är det inte speciellt många som åker till hållplatsen Vickleby norra under helgerna, säger Katharina Seijsing.

Skolbussarna fortsätter att gå som vanligt.

Nästa vecka förväntas KLT:s trafikstyrelse godkänna förändringarna.

Busslinje hotad: ”Vi behöver bussen för att kunna gå här”

För två år sedan var buss 104 till Vickleby nedläggningshotad. Då blev det vilda protester från byborna och Capellagården, men nu är det dags igen. KLT (Kalmar läns trafik) menar att alldeles för få personer åker med bussen.

Öland • 2018-04-03 15:47

Läs mer

Öland

Sökinsats: Försvunnen 70-årig man återfunnen

En 70-årig demenssjuk man försvann vid 15-tiden på fredagen i trakten kring Rälla.

Insändare

Insändare: Låt det ekologiska jordbruket växa i Kalmar län

Dagligvaruhandeln och konsumenter i Kalmar län kan bidra genom aktiva val.

Öland

Sommarrösten: Cecilia Uddén om sin öländska uppväxt och livet som Mellanösternkorre

Dagens öländska sommarröst är Cecilia Uddén som bland annat berättar om när hon blev kidnappad av Hizbollah.

Öland

Polisen vill ha tips om rånarbilen - de två misstänka släppta

Bilen som rånarna flydde i efter rånet mot Ica i Böda stals i närheten av Båstad för två veckor sedan och hade skyltats med falska tyska nummerplåtar.

Rånarjakten

Bildextra: Här flyr rånarna efter att ha kört av vägen!

Fotograf fångade rånarjakten på Öland i natt

Öland

Lyssna på årets öländska sommarröster

Mycket är annorlunda på Öland i sommar. Men Ölandsbladets sommarröster kommer att höras som vanligt.