unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Trots protesterna – bussen till Vickleby försvinner

Capellagårdens namninsamling spelade ingen roll. Kalmar läns trafik (KLT) kommer att dra in den del av linje 104 som går mellan Skogsby och Vickleby.
Den 18 juni slutar KLT:s bussar att trafikera sträckan Skogsby-Vickleby.
Den 18 juni slutar KLT:s bussar att trafikera sträckan Skogsby-Vickleby.
Foto: Malin Edeborg

250 namnunderskrifter räckte inte för att KLT skulle ändra åsikt ifråga om linje 104, som idag går från Glömminge till Vickleby.

– Vi kan inte köra trafik som ingen åker. Tyvärr, hade alla som skrivit under namninsamlingen åkt några turer så kunde det ha sett annorlunda ut, säger Katharina Seijsing, basenhetschef för KLT:s linjetrafik.

Under tisdagsförmiddagen informerade hon Mörbylånga kommun om förändringen, som gäller från den 18 juni i år. Då förändras linje 104, så att den går till Skogsby som sydligaste hållplats.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på olandsbladet.se, appen MinÖlandsbladet och e-tidning tis, tors, lör. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 99 kr)

Förra året körde KLT över 6 000 turer mellan Vickleby och Glömminge. Mellan Skogsby och Lilla Vickleby åkte inte ens en resenär per tur.

– Det är ett genomsnitt som självklart kan det variera. Under vissa turer åker fler resenärer men samtidigt är det helt tomt på andra turer, säger Katharina Seijsing och tillägger:

– Vi måste ha det dagliga resandet, det är för de resenärerna vi kör. Capellagården har gästföreläsare och veckopendlare, men det reseunderlaget är inte tillräckligt för attbussen ska gå jämt.

Förlusten av linje 104 täcks till en liten del upp av att linje 103 utökas med några turer, bland annat på förmiddagar då resandet från Vickleby har varit mer frekvent.

I övrigt hänvisas resenärerna till huvudlinjen 105, som går längs den nedre vägen 943. Dessa turer har KLT utökat till att gå en gång i halvtimmen. Vidare finns närtrafiken, men den går inte på helger.

– Det blir förstås svårare för dem som vill resa då, men tittar jag på resandet så är det inte speciellt många som åker till hållplatsen Vickleby norra under helgerna, säger Katharina Seijsing.

Skolbussarna fortsätter att gå som vanligt.

Nästa vecka förväntas KLT:s trafikstyrelse godkänna förändringarna.

Busslinje hotad: ”Vi behöver bussen för att kunna gå här”

För två år sedan var buss 104 till Vickleby nedläggningshotad. Då blev det vilda protester från byborna och Capellagården, men nu är det dags igen. KLT (Kalmar läns trafik) menar att alldeles för få personer åker med bussen.

Öland • 2018-04-18 15:47

Busslinje hotad: ”Vi behöver bussen för att kunna gå här”

Läs mer

Brf Badvakten i Borgholm – byggstarten kan anas.

Öland

Rekordlägenheten såld - då är de i mål: ”Bra bit på väg”

Sexton sålda, åtta reserverade – Borgholms exklusivaste byggprojekt med hyresrätter där de största och översta gräver runt åtta miljoner hål i plånboken närmar sig startbeslut.

Campings ägare Anders Jonsson pekar ut platsen där de nya stugorna ska byggas.

Öland

Klart: Då tas första spadtaget på omtvistad stugby

Det har tagit sin tid med nekanden och överklaganden. Men nu ska det första spadtaget på Kapelludden AB:s stugby tas.

Magnus Lagerlöf, Peter Sandwall, Maria Jansén och Örjan Molander med flera träffades på onsdagen för komma närmare en lösning i frågan om ett öländskt historiskt museum.

Öland

Historiskt museum på Öland: ”Ett stort steg på vägen”

Ett historiskt öländskt museum skulle kunna stå färdigt i Ekerum våren 2024. På onsdagen träffades inblandade intressenter för att diskutera förutsättningarna.

P17-landslaget kommer till Öland, bilden är från en match 2012 mot Slovakien.

Sport

Klart: Hit kommer fotbollslandslaget

"Hemlig ort” – nu vet vi: ”Klart de väljer Sveriges bästa träningsanläggning för fotboll!”

Lektor Ludvig Papmehl-Dufay leder studentgrävningarna i Gamla Skogsby och Lina Drott (i mitten) ansvarar för kommunikation och information.

Öland

Spännande – hur stort är järnåldershuset?

När Linnéuniversitetet började med utgrävningarna vid järnåldersgården i Gamla Skogsby för ett år sedan trodde man att det var en byggnad på 8x8 meter. Nu har man fått andra besked.

Tungt skördefestrally på norra Öland

Öland

Tungt skördefestrally på norra Öland

Veteranlastbilar och andra veteranfordon från hela Sverige deltar.