Maria Wiell: Trots allt

Vad hör du när du slår på nyheterna på radion eller TV:n? Eller läser tidningen? Mörker, våld, krig, orättvisor, ekonomiska bekymmer – ja, det verkar aldrig ta slut. Ändå vet vi att det inte är hela bilden.
Publicerad 13 oktober 2019
Moln och mörker – men trots det några gyllene solstrålar som stundtals kan lysa upp.
Moln och mörker – men trots det några gyllene solstrålar som stundtals kan lysa upp.Foto: Peo Nilsson

Kanske är det någon inneboende reflex hos oss människor som gör att vi alltid vill trösta. Även i de mörkaste stunder som vi får höra om, från någon som vi möter, försöker vi hitta en liten, liten stråle av ljus.

Jag tänker att det är bra. Bra att vrida och vända på situationen för att hitta nya perspektiv. Det mörka och svåra finns kvar. Men kanske kan vi hjälpas åt att se något som för den utsatte har varit svårt att hitta. Utan att för den skull förringa känslan av vanmakt, av mörker och moln som skymmer det ljusa i livet. Den finns där, kanske helt motiverat. Men ändå. Trots allt.

”Någonstans bland alla skuggorna...”

Det som lyser och värmer finns där någonstans. När det är som mörkast är det inte självklart att se det. När novembermörkret är som dystrast och regnet piskar, då är det inte självklart att minnas att solen finns där bakom. Trots allt. Någonstans.

Mörkret har sin tid och måste så få ha. Något annat vore oärligt att säga. Men ljuset och värmen har inte försvunnit. Det ligger dolt, kanhända kan det ta en tid innan vi märker av det igen. Men trots allt – det finns där.

Tillsammans kan vi hjälpas åt att hitta de tunna strålarna av hopp!

Tillsammans blir vi flera. Den ena tunna strålen av hopp förstärker den andra. När vi stöttar varandra. När vi hjälps åt!

Låt varje hopp få gro

Ljus kan bli till mörker

så obönhörligt fort

och allt som verkat litet

blir uppslukande stort

Tiden blir en fästning

där varje litet val

är inlåst och förstenat

och göder samvetskval

Minnesbilder spelas

på nytt och om igen

i drömmar och i tankar

betvivlas sanningen

Mörkret verkar evigt

och ljuset fjärran bort

glädjen oåtkomlig

så obeständigt kort

Bevara då en ljusglimt

låt varje hopp får gro

längst in i all förtvivlan

finns frön av framtidstro

Jessica Marie Olsson

Maria WiellSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.