Annons

Tröst

Att få tröst när man som bäst behöver det är något riktigt bra. Att få ge tröst till den som längtar är också något riktigt bra.
Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Publicerad 30 april 2023
"Jag skall måla dem till dig” sjöng Anita Hegerland om mammans saknade blommmor. De lysande gula maskrosorna kan ge oss tröst när livet är grått. Även om de av många betraktas som ogräs.
"Jag skall måla dem till dig” sjöng Anita Hegerland om mammans saknade blommmor. De lysande gula maskrosorna kan ge oss tröst när livet är grått. Även om de av många betraktas som ogräs.Foto: Yvonne Bergqvist

”Jag skall måla hela världen, lilla mamma”. Så sjöng Anita Hegerland till sin mamma när mamman grät och inte hade något leende att dela med sig av. ”Gråt ej lilla mamma, allt skall bli så bra”.

Vi lever i en tid då oron, otryggheten och svårigheter i livet alltför ofta tränger sig på. Ingen kan undvika varken de stora eller små omständigheterna som vi möter. Det handlar om alltifrån priset på tomaterna till höga elkostnader, oanmälda flygningar över Östersjön och människor som måste fly från krig och våld men som inte tas emot någonstans.

Annons

Det stora och det lilla. Det finns så mycket fint runtomkring, men det är lätt att fastna i det tunga, i oron och otryggheten. Vi kan inte gömma oss och det finns ingen dörr vi kan gå igenom för att slippa undan. Vi lever i världen och är delar av den.

”Tro inte på det du säger om dig själv när du är ensam och ledsen.”
Herre Gud & Co

Men ett kan vi göra. Vi kan ge tröst. Inte genom ord som skymmer verkligheten. Men kanske så enkelt som att låta någon förstå att hen inte är ensam med sin oro. Vi finns här tillsammans.

Och så får vi också lära oss att ta emot tröst. När livet går oss emot kan det ändå finnas någon som möter oss med vänliga ögon som säger ”du är inte ensam”.

Tröst är något mycket vackrare och värdefullare än medlidande. Att få ge tröst och att få ta emot tröst när det är alltför grått runt omkring oss är något att vara tacksam för.

Ingen av oss kan som Anita Hegerland lova ”gråt ej lilla mamma, allt skall bli så bra”. Men på den väg som både du och jag har att vandra blir det lite lättare att ta sig framåt om vi upptäcker det goda i livet. Och inte behöver vara ensamma.

Jag skall måla hela världen

Mamma är du ledsen varför ler du ej

vill du jag ska måla någonting åt dig

många vackra färger har jag ännu kvar

gråt ej lilla mamma allt ska bli så bra.

Jag ska måla hela världen lilla mamma

full av solsken varje dag

att det regnar och är grått det gör detsamma

du ska solsken i ditt fönster ändå ha.

Alla blommorna du gärna ville köpa

lilla mamma jag ska måla dem till dig

jag ska måla hela världen lilla mamma

och allt ska bli så ljust och glatt för dig.

Maria WiellSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons