Annons

Tre års arbete i hamn: ”Full funktion nästa vecka”

Drygt tre år efter uppstarten är mångmiljonprojektet, det stora lyftet, bokstavligen i hamn.
– Vi får ihop det, gubbarna gör allt för att vi ska landa i tid, beskriver Lennart Bohlin, projektledare för hamnutbyggnaden i Byxelkrok.
Digital Bas - första månaden gratis!
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Byxelkrok • Publicerad 22 juni 2021
Arbetet i Byxelkroks hamn är snart i hamn, endast några få dagar återstår.
Arbetet i Byxelkroks hamn är snart i hamn, endast några få dagar återstår.Foto: Peter Boström

Konsultfirman räknade ut att hamnprojektet skulle kosta kommunen cirka 75 miljoner kronor, ortsbon Lennart Bohlin ansåg att han kunde ordna det mycket billigare och fick jobbet att leda arbetet – att bygga ut hamnen i Byxelkrok, att säkra hamnen för framtiden.

Det formella beslutet togs hösten 2017 och idag – en massa sten senare – är projektet i princip i mål med bland annat nya vågbrytare i norr och söder, dykdalb, två bryggor i den nya södra hamnbassängen, större hamnplan samt ett i sista minuten-inhopp:

Annons

— Permanent badbrygga på badplatsen söder om hamnen, 34 meter lång. Den gamla hade rostat sönder, säger Lennart Bohlin och tror på helt klar och färdig badbrygga dagen innan midsommar.

Badbryggan fanns inte med i ursprungsplanen, men fick plats när tre bryggor i hamnbassängen ströks ner till två. Samtidigt kortades den längsgående bryggan efter södra vågbrytaren, tanken var att den skulle följa med hela vägen ut.

– Nu går den ut till kröken, att fortsätta hade blivit fruktansvärt dyrt med fem meters djup och långt ner till berget.

Lennart Bohlin under utbyggnadsarbetet.
Lennart Bohlin under utbyggnadsarbetet.Foto: Michael Ståhl

Hamnprojektet är idag i slutspurtsfasen, av maratonloppet återstår endast några få meter. Det som återstår är gjutning av en betongplatta samt lite smärre justeringar och kompletteringar i hamnen, i övrigt klart.

– Hamnen går i full funktion nästa vecka. NCC kör bort sina grejer imorgon.

Känslan idag?

– Det har varit en väldigt tuff resa, samtidigt har den gett glädje. Men det får vi ta en annan gång, svarar Lennart Bohlin och kan checka av två målsättningar.

Höll du budget, 45 miljoner kronor?

– Ja, till och med lite under. Exakt hur mycket vet jag inte än.

Och du höll tiden?

Annons

– Ja, den ursprungliga tidsplanen höll.

”Hamnen går i full funktion nästa vecka.”
Lennart Bohlin
Michael StåhlSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons