Annons

Toppskick efter timvis i Tokenäs: ”Jättenöjda”

”Gubbgänget” har gjort det igen, räddat en väderkvarn på norra Öland alltså.
– Den låg ner och vingarna hade blåst av.
Byxelkrok • Publicerad 27 oktober 2021 • Uppdaterad 28 oktober 2021
I toppskick igen, kvarnen i Tokenäs alltså. De som gjorde jobbet är Leif Brunge, Kjell Persson, Kåre Wahlberg, Mikael Åkerman och Bo Österberg plus – och inte med på bilden – Erik Linder samt Reidar Wahlström.
I toppskick igen, kvarnen i Tokenäs alltså. De som gjorde jobbet är Leif Brunge, Kjell Persson, Kåre Wahlberg, Mikael Åkerman och Bo Österberg plus – och inte med på bilden – Erik Linder samt Reidar Wahlström.Foto: Erik Linder

Böda hembygdsförening har sex väderkvarnar på sin lista och ifjol gjordes en helrenovering av den Bocketorp.

Därefter var det dags att ta tag i kvarnen i Tokenäs, vars stående grundposition strax söder om hamnen i Byxelkrok inte pallat för hårda, vinterkalla vindar.

Annons

– Den låg ner och vingarna hade blåst av. Det var likadant i Bocketorp, rapporterar Kjell Persson, arbetsledare för gänget som tagit på sig uppgiften att helt ideellt se till att hembygdsföreningens kvarnar är i bra skick.

– Ja, de kallar mig arbetsledare, men de gör inte som jag säger ändå, fortsätter Kjell Persson och garvar vilket får en i styrkan, Erik Linder, att inflika:

– Vi har jätteroligt och ingen stress, det är många skratt och så äter vi hembakat. Och allt på fritiden.

Helrenoveringen av kvarnen i Tokenäs startade i våras och närmar sig nu, cirka 350 arbetstimmar senare, slutet.

– Nytt tak, nya vingar, gångåsen, jordträet, nymålat. Det som återstår att göra är lite invändig uppfräschning, fortsätter Erik Linder.

Nöjda?

– Ja, vi är jättenöjda.

De som gjort arbetet är Leif Brunge, Mikael Åkerman, Kåre Wahlberg, Reidar Wahlström, Kjell Persson, Erik Linder och Bo Österberg.

”Vi har jätteroligt och ingen stress, det är många skratt och så äter vi hembakat. Och allt på fritiden.”
Erik Linder om kvarnrenoveringen
Michael StåhlSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons