Annons

Tonåring tog med kolsyrepistol till skolgården – fälls för vapenbrott

Killen säger sig ha trott att det var en leksakspistol, och att han tog med den till skolgården för att spela in tiktok-filmer.
Digital Bas - första månaden gratis!
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Borgholm • Publicerad 6 november 2023 • Uppdaterad 7 november 2023
Arkivbild på beslagtagen kolsyrepistol, dock inte den från händelsen i Borgholm.
Arkivbild på beslagtagen kolsyrepistol, dock inte den från händelsen i Borgholm.Foto: Polisen

Ölandsbladet skrev om händelsen efter att den hade inträffat den 19 maj. Personal på fritidsgården upptäckte på kvällen att en kille som hängde utanför hade ett vapenliknande föremål - som togs i beslag.

Killen ifråga har själv berättat: ”Han var vid skolan för att spela basket. Han hade vapnet med sig i fickan och skulle lämna vapnet för att spela basket. Sedan kom YY som jobbar på skolan. YY tog vapnet och ringde polisen. Han beställde vapnet från någon sida han hittade på Google. Han visste inte att det var olagligt eller något sådant för då hade han inte beställt det. Han tänkte att det var ett leksaksvapen. Han hade med sig vapnet till skolan för de skulle filma till tiktok. Han frågade ingen om han fick ha vapnet och gjorde inga efterforskningar. Han förstår nu att han inte får ha vapnet om han är under 18 år. Han tänkte inte köpa vapnet för att skjuta eller döda någon utan det var en leksak.”

Annons

Nu har ynglingen fällts för ringa vapenbrott eftersom kolsyrepistolen är tillståndspliktig för alla under 18 år. Brottet är dock ringa i och med den begränsade effekten på pistolen.

Kalmar tingsrätt anser att det handlar om en ”uppenbar efterhandskonstruktion” när 16-åringen påstår sig ha trott att det var en leksak han hade köpt.

Straffet blir 30 dagsböter a 50 kronor, totalt 1500 kronor.

Simon KarlssonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons