GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Tomtemor – ”Ett besök på Tomtestigen är ett måste nu innan jul”

Sedan flera år tillbaka är det många som väljer att promenera på det som kallas Tomtestigen i Rällaskogen. Varje år dyker tomtarna upp i skogen, men hur kommer de dit?
Rälla • Publicerad 4 december 2020
Tomtestigen sträcker sig drygt en kilometer i Rällaskogen.
Tomtestigen sträcker sig drygt en kilometer i Rällaskogen.Foto: Privat

Ungefär en vecka innan första advent började det ses tomtar, julkulor, snögubbar och änglar i skogen. Besöksmålet lockar alla åldrar, stora som små. Det är nog inte alla som vet hur allt började.

Det var en gång en liten flicka som gick i Rällaskogen. Hon var sex år och såg med glädje fram emot att få fira jul och träffa jultomten. Året var 1998. När flickan såg en stubbe i skogen stannade hon till för att tänka en stund. Därefter sa hon: ”Där inuti stubben bor nog en liten tomte.”

Flickan kände efter i sin ficka och där fanns en tablettask. Hon bestämde sig för att lämna den vid stubben för att tomten skulle få lite gott att smaska på. När hon nästa gång gick på samma promenad upptäckte hon en söt liten tomte vid samma ställe. Intill tomten fanns en lapp. Flickan läste det som stod ” Tack så mycket för tablettasken, hälsningar Tomten”.

Tomtar finns det gott om intill stigen, vissa väldigt små och andra lite större.
Tomtar finns det gott om intill stigen, vissa väldigt små och andra lite större.Foto: Privat

Det blev början på en lång tomtesaga som fortfarande pågår i Rällaskogen, vid det som numera ofta går under namnet ”Tomtestigen”.

”Folk ska undra för att allt ska bli lite mer mystiskt.”
Tomtemor

Något år efter händelsen ovan var det enligt Tomtemor en annan flicka som gick längs samma stig. Hon fann då sex grytor och sa till sin mamma att de var där för att trollen lagade mat. Under åren som gått har flera berättelser berättats för Tomtemor.

En del tomtar som placerats i skogen har varit borta några år och sedan återkommit. Tomtestigen sträcker sig från minneslunden till bommarna, en sträcka som är drygt en kilometer.

En julinspirerad korg på en av stubbarna.
En julinspirerad korg på en av stubbarna.Foto: Privat

– Några vet, men de allra flesta är ovetandes om vem eller vilka som placerar ut dessa och det är så det ska förbli. Folk ska undra för att allt ska bli lite mer mystiskt, säger Tomtemor.

Ifall tomtarna står kvar på samma ställe varje gång vet man aldrig. En del barn passar på att leka med dem i skogen och placerar ut dem på ett annat ställe. Foton på tomtarna har spridits över hela världen.

De allra flesta tycker att Tomtestigen är mysig att besöka och återkommer årligen.

– Det finns ett fåtal som tycker att det är larvigt att tro på tomtar och troll och anser att de som tror på det är märkliga människor. Oavsett vad man tror så tycker jag och många andra att ett besök på Tomtestigen är ett måste nu innan jul, säger Tomtemor.

Ett av paren som återkommer till skogen inför varje jul.
Ett av paren som återkommer till skogen inför varje jul.Foto: Privat

Det sägs att tomtarna förr i tiden bevakade ägarnas mark. Sedan många år tillbaka bevakar de Rällaskogen.

– Om det är några som har några tomtar eller annat som kan passa så får de självklart gärna placera ut det längs stigen. Ifall det inte är borttaget när allt plockas in så kommer det packas ihop med de andra sakerna.

Tomtemor tror och hoppas på att traditionen med Tomtestigen kommer fortsätta många år framöver. Före detta tomtemor som startade fenomenet med Tomtestigen träffade Ölandsbladets reporter redan 2011. Hon sa då att hon tror på att gamla nordiska sagor är sanna och att hon vill att det ska synas vartifrån allt härstammar.

Maria BrynielssonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.