1. Avdelningararrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Tjuvar utan heder borde få stå resten av livet!

Hembygdsföreningens soffa, gjord för att trötta ben ska kunna vila i Nunnedalen...det är väl för jäkligt att inte en sådan ska kunna stå kvar.

Det finns brott som upprör. Och det finns brott som får människor att bli våldsamt upprörda. Att stjäla hembygdsföreningens soffor i Nunnedalen tillhör tveklöst de senare.

Med all rätt. Man blir galen, att människor inte kan skilja på mitt och ditt. Och som i det här fallet något som är till nytta och gagn för oss alla, särskilt äldre och svaga som behöver någonstans att vila sina ben.

Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på olandsbladet.se, appen MinÖlandsbladet och e-tidning tis, tors, lör. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 99 kr)

Det var i förra veckan som stölderna i Nunnedalen upptäcktes.

De gamla bänkarna i Nunnedalen, den blomstrande vandringsleden, riskerade att falla samman. Och bänkar behövs eftersom det är många äldre som njuter av den grönskande prakten, men behöver vila lite mellan blommorna.

Sagt och gjort, hembygdsföreningen gick till Ulf Runefors i Runsbäck som snidade ihop åtta nya bänkar. De nya bänkarna var både vackra och rejäla. Inte någon av bänkarna vägde under 25 kilo.

Alla bänkarna var signerade med ”Ulf R - 19”, samt numrerade med romerska siffror (I-VIII). Bänkarna placerades ut strategiskt längs med vandringsleden på lämpliga viloställen.

Mindre än en månad senare är närmare hälften stulna. I hembygdsföreningen är upprördheten stor.

Och även i Ölandsbladets kommentarsspår märks att stölderna engagerar.

”Så sorgligt”, tycker till exempel Agneta, en av de 3 356 som aktivt har visat sin besvikelse efter stölden.

Det finns en hederskodex även bland tjuvar, eller rättare sagt, det fanns i alla fall tidigare en hederskodex bland tjuvar. Det finns tillfällen i livet när människor tvingas till kriminalitet, det kan handla om att få ihop pengar för överlevnad. Inte sällan är droger inblandat.

Men en person med tjuvheder tar inte något som alla har nytta av. Tjuvheder innebär också att man aldrig tar något från äldre människor eller sådant som kan vara till nytta för sjuka eller lytta.

De tjuvar som fyllt sina bilar, husvagnar eller husbilar med 40-kilos ekbänkar och farit från platsen har ingen tjuvheder. För de tjuvar som stjäl ekbänkar för hembygdsföreningen och försämrar livet för trötta ben vet inte vad heder är.

Det är möjligt att en fällande dom i tingsrätten inte skulle ge särdeles tunga straff. Men vi är i alla fall många som tycker det finns grader i helvetet för stölder och att tjuvar utan hederskodex borde få känna på det. Att stå resten av livet vore passande...

Läs mer

Öland

Zjirk och Apollo är försvunna

Hundarna Zjirk, brunvit, och Apollo, svartgrå och lite vit, är försvunna sedan en vecka tillbaka. Nu hoppas deras matte, Catharina Carlsson, på hjälp från allmänheten. Kanske har någon sett något.

Öland

Öland: Larm om trängsel

Länsstyrelsen i Kalmar har larmat om trängsel på Öland.

Sport

Engvall återförenas med IFK-backen

I januari ansluter 25-åringen till Engvalls Mechelen

Öland

Källa: Drunkningslarm slutade lyckligt

Vid 11-tiden på tisdagen inkom ett larm om drunkning vid badplatsen Tingskullen, Källa.

Öland

Covid 19: Länsstyrelsen ska ta fram plan för eventuella nya utbrott

Länsstyrelserna har fått i uppdrag att ta fram en plan för insatser som kan bli aktuella om det uppstår nya utbrott av covid-19 i höst.

Öland

Önskemål: ”Klipp inte vägrenar under sommaren”

Låt bli att klippa vägrenar under maj, juni och juli. Det är ett önskemål från fyra privatpersoner i en skrivelse till Borgholms kommun.