Tillsammans

Det börjar ofta med en liten droppe. Som förenas med ännu en droppe. Tillsammans med många andra droppar kan det allra hårdaste motståndet ge vika.
Publicerad 24 mars 2019 • Uppdaterad 1 april 2019
När många hjälps åt kan man åstadkomma storverk. Det vet arbetsmyrorna som när våren kommer börjar bygga och renovera på sin stack.
När många hjälps åt kan man åstadkomma storverk. Det vet arbetsmyrorna som när våren kommer börjar bygga och renovera på sin stack.Foto: Anders Kallin

Alla storverk har någon gång börjat i det lilla. Några få kvinnor slog sig samman i Storbritannien i början av 1900-talet i en kamp för sina rättigheter. Fler följde i Sverige, där Fogelstadgruppen gick i bräschen för kvinnlig rösträtt. Varken suffragetterna eller de svenska kvinnorna gick fria från glåpord, hot och hat, ifrågasättanden och hån. Men de var övertygade och gav inte upp. Trots att de kämpade i motvind.

Tack vare dessa föregångare har vi ett helt annat samhälle idag.

Idag ser vi att det händer igen, på samma sätt. Tiotusentals – ja, hundratusentals – personer går samman i en flodvåg av övertygelse om att vi måste hjälpas åt. När inte de som har makten gör tillräckligt måste vi andra ta kampen. Unga som gamla.

”Styrkan beror inte på den fysiska kapaciteten, den beror på den okuvliga viljan.”

Då handlade det om rösträtt och lika värde. Idag handlar det om klimatet. Det som påverkar människor över hela världen. Ju sämre klimat vi får, desto mer fattigdom, ohälsa, krig och orättvisa följer i dess spår.

Visst kan det kännas övermäktigt. Vad kan lilla jag göra? Det är då vi kan påminna varandra om att allt börjar med en droppe. Och flera droppar tillsammans. När en person får sällskap av några andra som får sällskap av ytterligare andra. Som tillsammans blir hundratusentals över hela världen. Unga som gamla.

De som var övertygade att de hade rätt i sin kamp för rättvisa och jämställdhet då, de gav inte upp för hån och ifrågasättande.

Det skall inte heller de som idag kämpar för ett bättre klimat behöva göra.

Maria WiellSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.