GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Tidlöst

Tänk att det finns något som är tidslöst. Det påminns vi om när de små färgklickarna dyker upp i gräsmattan mot slutet av sommaren.
Publicerad 18 september 2021
Tidlösan – en färgklick i den allt mer grånande hösten. Den återkommer år efter år och är lika vacker varje gång.
Tidlösan – en färgklick i den allt mer grånande hösten. Den återkommer år efter år och är lika vacker varje gång.
Foto: Staffan Arvegård /N

Mitt i den storm av information – sann eller falsk – som vi nås av och som har som mål att påverka oss och få oss att ändra sätt att leva. Vårt sätt att tänka och umgås med andra. Mitt i det behöver vi hitta något tidlöst, något som lyckas vara kvar när det viner som mest.

Överallt möts vi av nyheter om politiska åskådningar, bråk mellan länder och folk. Vi nås av poraliserande samtal mellan kyrkans folk. Den ena försöker övertyga den andre, inte sällan med hårda ord och utspel.

Det är lätt att stänga av TV och radio och därmed också stänga av engagemanget. Ett engagemang som behövs för att vi skall kunna fortsätta leva i ett samhälle där det bästa av allt skall fortsätta att utvecklas. Det bästa av allt – att vi får leva i en demokrati där vi delar på ansvar, skyldigheter och rättigheter.

Engagemanget behövs på alla nivåer. Men för att orka behöver vi ha något att hålla oss i. Något tidlöst. Något som håller över tid och inte förändras från månad till månad, från år till år.

”En vän är någon du vill vara tillsammans med när du känner för att bara vara dig själv.”
Elisabet Eriksson.

För många handlar det om att luta sig mot en tro. En tro som kan vara olika från människa till människa.

För andra handlar det tidlösa om trofast och trygg kärlek till en annan människa. En kärlek som kan vara olik från person till person.

För ytterligare andra kan det tidlösa, trygga och nödvändiga i livet vara en stark vänskap som håller över tiden, ett sammanhang av vänner, arbetskamrater, föreningsvänner.

Vi behöver det som gör att vi kan stå raka och trygga i stormen. Vi behöver det och just därför är det så nödvändigt att vi vårdar det och är rädda om det. Att vi är rädda om våra vänner, vår kärlek, vår tro. Oavsett vad det innebär för var och en av oss.

När Tidlösan växer upp ur gräset på sensommaren skall vi inte trampa ner den eller klippa av den med gräsklipparen. Istället får vi njuta av den där den växer.

Inte heller skall vi trampa ner och kasta bort det tidlösa i våra liv. Det är värt mer än vi kan tänka. Och i bästa fall får vi vara det där som är tidlöst för någon medvandrare här och nu.

Den chansen får du och jag ta vara på så gott vi kan!

Om ögon

Men sade jag således detta:

De vackraste ögon jag vet

är barnets ögon som ser en stor

och jublande hemlighet

det minsta alldagliga ting:

en stjärna, ett blad, ett bi

och en solstråles lek i en vattenpuss

— som man inte får plaska i!

Men sade jag således detta

då tänkte jag inte på de

gamla och stillsamma ögon

som dävnats i årens ve.

Ty då — när de snuddas av glädje

och skimra en stund och le,

då märkte jag nog att det finns

inga vackrare ögon att se.

Nils Ferlin

Maria WiellSkicka e-post
Så här jobbar med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.