Theo blickade bakåt: Kalvar och blåsväder i årets löktavla
I lördags avtäcktes årets löktavla, den trettonde gången i ordningen.
– Det har varit väldigt roligt att göra årets löktavla, säger konstnären Theo Jansson som alltid har försökt ha en en lokal prägel med ett aktuellt nyhetsvärde på sina motiv.
Men inför årets löktavla blickade han bakåt.
– Årets tavla representerar den första löktavlan som tillverkades inför Ölands skördefest 2012. Jag tog med motivet där två vita kalvar står på Alvaret och tittar tillbaka på åskådarna. Odlingslandskapet bygger ju bland annat på att marken betas. Sedan har jag tagit med ett moln som blåser, som också är från ett äldre motiv. Det har blåst mycket i sommar, så jag tyckte det passade in bra.
Årets invigningstalare var därför, passande som handen i handsken, Emma Rydnér, världssamordnare i Mörbylånga kommun.
– Hon gjorde ett väldigt fint anförande kring odlingslandskapet och världsarven.
Löktavlan är 21 kvadratmeter stor och har tagit en vecka att skapa.
– I år har jag haft tre olika medhjälpare som hantlangat och skruvat, det var väldigt kul och har fungerat jättebra.
Drygt 5 000 lökar har det gått åt att skapa löktavlan varav ungefär 250 stycken är purjolökar.
Målar du upp skissen på tavlan eller skruvar du på frihand?
– Jag gör en linjeskiss på skala 1 till 10 så jag kan mäta fram vissa punkter. När man står så trångt som vi gör när vi bygger så är det svårt att få perspektiv på motivet. Därför behöver man de här kontrollpunkterna och linjerna att följa.
Men det här med att hantera lök kan man ju bli lite tårögd av. Är det något du märker av under arbetet?
– Den frågan får vi jätteofta! Vi står ju utomhus i friska luften så man märker inte av några dofter. Det skulle möjligtvis vara att det sätter sig i kläderna. För när man sedan sätter sig i bilen kan man känna att det luktar lök.
Inga tårar i processen alltså...
– Haha, nä det är det inte.
Löktavlan står vid Norrgårdens gårdsbutik i Ventlinge intill väg 136 på sydvästra Öland och kommer gå att beskåda i drygt en månad framöver.
– Den står tio meter från vägen, mitt emot uppfarten till majslabyrinten som vi nu håller på att fixa i ordning inför Skördefesten. Majslabyrinten har varit öppen sedan slutet av juli, men behöver fräschas upp lite grann och så sätter vi upp belysning. Det är lite jobb. Men den är väldigt uppskattad, för hela familjen, avslutar Theo Jansson.