GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Tar sitt rosade hotell och flyttar: ”Som en familj”

Stopp i Norrköping på grund av brobygge, då sätter det flytande hotellet kursen söderut.
– Det ska bli kul, säger Bert Berglund på segelfartyget Libelle.
Borgholm • Publicerad 12 januari 2022 • Uppdaterad fredag 20:29
Det flyt(t)ande hotellet, segelfartyget Libelle, kommer till Borgholm.
Det flyt(t)ande hotellet, segelfartyget Libelle, kommer till Borgholm.Foto: Privat

Inte stor och på udda plats, men likväl ett tillskott i den lokala logibranschen och det sjövägen.

Efter tio år i Norrköping ska den tvåmastade stagsegelkonerten Libelle, byggd 1930, lägga till i Borgholm någon gång under våren för att bli kvar minst säsongen ut.

– 22 bäddar fördelat på elva hytter, enbädds-, tvåbädds- och trebäddshytter, räknar båt– och hotellägaren Bert Berglund, 69, upp.

Han köpte flytetyget för elva år sedan för att 2015 köra fullbelagd och rosad bed & breakfast-verksamhet i hamnen i Norrköping, därefter ombyggnation till hotellklass.

– Det tog tre år att bygga om, två att få igenom alla ansökningar. Så i juni förra sommaren, efter att ha kämpat i fem år, kunde jag ta emot gäster igen, berättar denna Vallentunabo med det något bistra tillägget:

– Mitt i pandemitider.

Denna sommar väntar, som redan påpekats, sydligare breddgrader för det forna handelsfartyget med nitat stålskrov. Detta då hamnen i Norrköping är i förändring.

– De ska bygga bro och stänga av den inre hamnen och då har jag ingen plats längre.

Libelle – kan inte vara kvar i Norrköping.
Libelle – kan inte vara kvar i Norrköping.Foto: Privat

Efter att sökt ny förtöjning lite varstans fick han till slut napp på Öland.

– Först i Byxelkrok, sedan blev jag rekommenderad Borgholm istället, där ska det finnas ett väldigt stort sug efter logi. Mina kontakter med Byxelkrok och Borgholm har varit väldigt positiva, berättar Bert och beskriver sitt flyt(t)ande hotell som inget vanligt sådant.

– Här kommer man nära varandra, som en familj. Man kan sola uppe på taket och i somras hade jag livemusik ombord flera gånger, också det på taket. Jag är ju gammal artist.

För att lägga till mer permanent behövs bygglov, en ansökan om alkoholtillstånd kan också vara på väg.

– Det är visionen, att kunna servera alkohol.

För ögonblicket är Libelle under annan mer robust exercis. När Ölandsbladet kontaktar Bert Berglund befinner han sig i Västerviks-trakten, med båt.

– Hon är på varv, i Gryt. Så när jag kan komma till Borgholm beror lite på när arbetet är klart, men det här gamla museiföremålet är en ”färsk” båt när den går in i Borgholm, utlovar Bert Berglund och tillägger:

– Det kommer att bli jättetrevligt därinne.

Och sedan, efter 2022?

– Är det en bra hotellsituation kommer jag att stanna i Borgholm, svarar skepparen, som inte behöver oroa sig för sin egen logi.

– Nej, jag är i kajutan. Och är min fru med så är hon också där.

Enligt hamnchef Hans Johannesson finns det plats för den ”40 meter överallt” långa båten.

– Ute i yttre hamnen, någonstans runt hamnkontoret. Det blir ett trevligt inslag i hamnen, säger hamnchefen.

” Det kommer att bli jättetrevligt därinne.”
Bert Berglund
Michael StåhlSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.