GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Ta del av livet förr i byn och dagens kultur i Himmelsberga

Museet kom till på 1950-talet när man försökte rädda typisk öländsk bebyggelse i en tid när modernisering gick snabbt fram på landet.
Himmelsberga • Publicerad 28 juli 2021
Museets kaffestuga kommer att vara öppen sex onsdagskvällar under högsäsong.
Museets kaffestuga kommer att vara öppen sex onsdagskvällar under högsäsong.
Foto: Pressbild

Till många liknande museer letade man efter en befintlig by att skapa museet i, och man fann byn Himmelsberga där två gårdar kunde köpas och iordningställas.

– 1959 invigdes museet, och har sedan dess successivt vuxit. 2000 stod den stora konsthallen klar, och invigdes i kunglig närvaro. På museet kan man både ta del av livet förr i byn, se kulturarvsväxter och djur, men även bekanta sig med dagens kultur, säger Julius Winberg Sääf.

Det stora temat för sommaren är i år ”Ölands kvinnor” med anledning av att det är hundra år sedan man fick rösta för första gången som kvinna.

Historia och samtid möter utställningar och andra aktiviteter på och utanför museet och konsten har en given plats i sammanhanget. Bland annat kommer en delutställning visa verk av de tidiga kvinnliga konstnärerna på ön.

– Barnverksamheten på museet finner man som vanligt på byns malm, och där är det fokus på hantverk och ”jord till bord”. Varje onsdag hela sommarlovet händer dessutom något särskilt med familjeinriktning, och torsdagarna i juli är det besök av hantverkare på byns innergårdar.

I sommar sker också en stor förändring – man kommer nu att kunna besöka museets kaffestuga direkt från bygatan, och denna kommer att vara öppen sex onsdagskvällar under högsäsong.

””Barnverksamheten på museet finner man som vanligt på byns malm, och där är det fokus på hantverk och ”jord till bord””
Julius Winberg Sääf, verksamhetschef
Maria BrynielssonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.