GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Sveriges första 2D-café – ”Det är så häftigt”

Mellböda • Publicerad 17 juni 2021
Sedan i våras finns ett 2D-café i Mellböda på norra Öland.
Sedan i våras finns ett 2D-café i Mellböda på norra Öland.Foto: Mellböda Gård

Café Kex, intill Drakens Koja, har under våren genomgått en ”make-over”. Förebilden är en trend som kommer från Japan.

– Hittills finns, så vitt jag vet, runt tio 2D-cafés och två 2D-milkbars i världen och alla ligger utanför Europa. Så vi är troligen Sveriges och Europas första 2D-café, säger Ann Kammerer.

I Café Kex serveras bland annat hembakade kakor efter tyska recept såsom Apfelstrudel och Käsekuchen. Det finns även blåbärspaj, morotskaka och mjölk- eller glutenfria kakor och för den som vill inta något matigare finns smörgåsar och matpajer.

När Ann såg på bilder på internet tillsammans med sin man Wolfgang "Kex" Kuhrt fastnade båda direkt. Paret hade diskuterat kring att det snart var dags att renovera caféet, fast till det fanns redan andra idéer.

Ann Kammerer och Wolfgang ”Kex” Kuhrt utanför cafet i Mellböda.
Ann Kammerer och Wolfgang ”Kex” Kuhrt utanför cafet i Mellböda.Foto: Privat

– När vi såg 2D–looken föll vi direkt. Ögonen blir lurade av det vita med de svarta strecken och man upplever det man ser som tvådimensionellt. Det är så häftigt, säger Ann.

Hon beskriver det som att det känns som att man kliver in i en målarbok eller i en skiss och Ann tror att det kommer locka många besökare i sommar.

– Jag tror att det är många som vill se det med egna ögon och att de kommer vilja visa caféet för andra. Det blir inte bara en fika, det blir dessutom en upplevelse. Många yngre gäster kommer säkerligen tilltalas av den nya inredningen, säger Ann.

Maria BrynielssonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.