Sverige går in i ny lågkonjunktur – ”Det finns ingenstans att gömma sig”

Den höga inflationen och räntehöjningarna slår hårt mot omvärlden och den svenska ekonomin som kommer gå in i en lågkonjunktur nästa år.
Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Öland • Publicerad 28 september 2022 • Uppdaterad 29 september 2022
Den höga inflationen och räntehöjningarna slår hårt mot omvärlden och den svenska ekonomin som kommer gå in i en lågkonjunktur nästa år.
Den höga inflationen och räntehöjningarna slår hårt mot omvärlden och den svenska ekonomin som kommer gå in i en lågkonjunktur nästa år.Foto: Drazen Zigic

Sveriges ekonomi har gått på flera smällar i år och för att stävja inflationen har Riksbanken höjt styrräntan snabbt de senaste månaderna och fler höjningar är att vänta. Hög inflation med ökade priser och stigande bolånekostnader gröper ur hushållens köpkraft. Framtiden ser dyster ut slår Konjunkturinstitutet (KI) fast i deras senaste prognos.

– Krisen med höga priser och höga räntor drabbar alla. Det finns inte riktigt någonstans att gömma sig. De flesta handlar, man måste värma sitt hus och man betalar av sina lån, säger prognoschefen Ylva Hedén Westerdahl till SVT.

”Den svaga efterfrågeutvecklingen leder till att svensk ekonomi går in i en lågkonjunktur nästa år. Arbetsmarknaden är ännu så länge stark och antalet sysselsatta har ökat snabbt i år. Lågkonjunkturen nästa år innebär att efterfrågan på arbetskraft blir lägre och arbetslösheten ökar”, skriver myndigheten i ett pressmeddelande.

Men Sverige har starka offentliga finanser och KI bedömer att det finns ett budgetutrymme om cirka 130 miljarder kronor för den kommande mandatperioden.

Alexander JensenSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.