Annons

Sven Klefbäck, 75 år – ”Jag trivs på småorter”

När Sven Klefbäck fyller 75 år lämnar han och hustrun Ingrid sitt kära Borgehage för att fira födelsedagen i Lund. Men storstäderna är inte något som han längtar till i sin vardag.
Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Borgehage • Publicerad 11 september 2021
Sven Klefbäck, läkare i Borgholm.
Sven Klefbäck, läkare i Borgholm.Foto: Privat

– Jag har en fantastisk arbetsplats, säger Sven Klefbäck som arbetar som läkare vid Borgholms hälsocentral sedan 2003.

Han konstaterar att hans liv består av extremt mycket arbete och att han inte har några planer på att lämna det, just av den anledningen att han och hans kollegor har en väldigt bra arbetsplats och chef.

Annons

– När Åke Åkesson kom till Borgholm ledde det till en stor och positiv förändring, framförallt eftersom han har ett enormt nätverk och lätt att rekrytera personal.

Sven Klefbäck växte upp i Norrköping men flyttade efter gymnasiet till Göteborg där läkarutbildningen fanns. Till Kalmar län kom han i slutet av 1970-talet och av en slump hamnade han i Nybro där han arbetade som läkare i 25 år.

– Som alla andra kände jag en dragning till Öland. Det ledde till att jag skaffade ett fritidsboende i Borgehage 1986 och efter ytterligare ett antal år blev jag fastboende, först i Gärdslösa och nu i Borgehage.

I tre år fortsatte han som läkare i Nybro och pendlade från Öland.

– Idag begriper jag inte varför, jag tycker att det är alldeles lagom att ha 10 minuter till arbetet. Jag trivs på småorter och här finns det mesta jag behöver till vardags.

För tio år sedan träffade han Ingrid, också hon bosatt i Borgehage. Tillsammans med henne har Sven rest en del, bland annat har de varit i Sydindien ett par veckor under fyra år.

– Jag trivs inte med köld, snö och mörker så det har varit skönt att komma till den miljön. Det har passat oss perfekt.

Sven säger att han arbetar så mycket så att han inte har tid för särskilda fritidsaktiviter, men hustrun har ändå fått honom att läsa mer. ”Kanske en tiondel av vad hon läser”. Särskilt är det historia och journalistiska böcker som han föredrar och han nämner den finlandssvenske författaren Kjell Westö.

Sven avslöjar också att han tycker om att kalasa med familjen.

– Jag är ett matvrak och min absoluta favoriträtt är kålpudding med rödvinssås. Men jag lagar sällan till det själv, Ingrid tycker att det går för långsamt.

Annons

Även om Sven och hustrun Ingrid tycker allra bäst om små orter så har de en lägenhet i Lund, där ett av de fem barnen bor. Det är också där han kommer att fira sin 75-årsdag i helgen.

– Vi har fem barn och sex barnbarn som är vår stora glädje. Det har gått bra för dem i livet vilket naturligtvis känns väldigt bra.

Maria WiellSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons