Annons

Svaret: Det sysslar fartyget med utanför Ölands kust

Har du också sett det där fartyget som kör runt längs den öländska kusten och undrat vad som händer? Låt oss gå till botten med frågan...
– Syftet är att göra säkra sjövägar och hitta djupt vatten där fartyg drar mindre bränsle, säger David Sten, befälhavare på sjömätningsfartyget Jacob Hägg.
Öland • Publicerad 19 november 2019 • Uppdaterad 20 november 2019
Jacob Hägg.
Jacob Hägg.Foto: David Sten

Skeppet som ska göra öländsk sjöfart miljövänligare. På måndagen siktades det utanför kusten i Borgholm.

– Det är reservområde vi har när det blåser för mycket på norra Öland, och det gör det ganska ofta, säger David Sten.

Annons

Sedan drygt en månad är han annars på plats uppe vid Byxelkrok och Ölands norra grund.

– Vi har varit runt Öland senaste åren, såsom södra Öland och Böda.

Arbete är del av ett större projekt där havsbottnens topografi med höjdskillnader kartläggs kring Öland och Kalmarsund.

– Vi uppdaterar informationen som finns med modern teknik. Syfter är att göra säkra sjövägar och hitta djupt vatten där fartyg kan optimera sin rutt med vikten på sin last och dra mindre bränsle.

Desto djupare vatten - desto miljövänligare är det nämligen. Vattenströmning under fartygets köl påverkar nämligen friktionen och därmed bränsleanvändningen.

– I långa loppet gör det här stol skillnad för miljön. Det är en fördel att köra längre sträcka på djupare vatten. Och om du kan optimera din last väldigt nogrannt kan du köra färre turer med större säkerhet.

Projektet är EU-finansierat.

– Det är väldigt många som undrar vad vi håller på med när vi gör kustnära undersökningar.

Tekniken på Jacob Hägg är ett ekolod som mäter med omkring fem centimeters felmarginal. Och när de väl är igång ”upptäcker” de förstås en del vrak längs vägen.

– Ett par-tre stycken vrak under drygt en månads tid har vi lagt märke till. Några är väldokumenterade och andra inte. Det finns ju många här men de är på sådant djup att de inte påverkar sjöfarten.

Magnus AnderbergSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons