GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Svante nominerad till radiopris – ”Vill vinna”

Glad, överväldigad, tacksam – och lite kaxig.
– Nu vill jag vinna, säger Borgholmsprofilen Svante Ekberg och filar på tacktal efter att ha blivit nominerad till radions ”finaste pris”, Guldörat.
Öland • Publicerad 12 oktober 2021 • Uppdaterad 13 oktober 2021
Svante Ekberg – har anledning till att vara sjukt förvånad, glad, överväldigad och lite kaxig.
Svante Ekberg – har anledning till att vara sjukt förvånad, glad, överväldigad och lite kaxig.
Foto: Privat

Kompisen Johan Wohrne insjuknade i covid-19 och lades in på sjukhus – upprinnelsen till Svante Ekbergs hyllade och stort uppmärksammade radiodokumentär ”Vi förberedde oss på att pappa skulle dö i covid-19”.

– Efter en vecka på lasarettet blev Johan bättre och bättre och vi messade varandra. Han hade haft det jobbigt och var så tacksam för den vård han fått och skrev: ”När jag kommer hem om några dagar gör vi en dokumentär på detta.” Och det lovade jag, det ska vi göra, några timmar senare fick jag beskedet att han sövts ner, har Svante Ekberg tidigare berättat.

Tiden i respirator för Johan Wohrne blev 19 dagar lång, under en kritiskt natt i april förra året var skillnaden mellan liv och död hårfin, men han överlevde.

Dokumentären, ett 42 minuter långt ”nybörjarverk” ihopklippt och delvis inspelad sommaren 2020 under några intensiva veckor i en sjöbod på Kapelludden i Borgholm, är nu nominerad till radiopriset Guldörat, kategorin Årets radioupplevelse.

Inspelning pågår, sommaren 2020, Johan Wohrne och Svante Ekberg vid en sjöbod på Kapelludden.
Inspelning pågår, sommaren 2020, Johan Wohrne och Svante Ekberg vid en sjöbod på Kapelludden.

– Jag är sjukt förvånad, jag hade inte en tanke på att det kunde bli så när jag började med dokumentären. Jag visste knappt att den skulle sändas och att nu nomineras till radions finaste pris...då fanns det inte på kartan. Och detta, nomineringen, är det sista beviset på att det var värt det slitet, säger Svante Ekberg, till vardags programledare och reporter på P4 Sörmland.

Samt borgholmare i något av ofrivillig exil, vilket vi återkommer till.

Och de nominerade är...

Guldörat, kategorin Årets radioupplevelse:

Vi förberedde oss på att pappa skulle dö i covid-19 – P4 Dokumentär, P4 Riks/P4 Sörmland (Sveriges Radio)

Broströms – P4 Dokumentär, P4 Riks (Sveriges Radio)

Rödljusspelningarna – Rix Morronzoo, Rix FM (NENT)

Mix Megapols skylift – Mix Megapol Göteborg (Bauer Media)

Ebola-viruset – Filt för P3 Dokumentär (Sveriges Radio)

Romansbedragaren – P4 Västernorrland (Sveriges Radio)

Guldörat delas ut av Radioakademin. I juryn finns namn som Camilla Kvartoft, Robert Aschberg, Jenny Alversjö, Janne Josefsson och Malin Wollin.

Direkt efter rikssändningen av dokumentären strömmade de positiva reaktionerna in och de fortsätter att komma.

– De lever sitt eget liv och det är så otroligt fina ord, jag kan inte riktigt ta till mig det där, fortsätter den forne P4 Kalmar–medarbetaren och tillägger:

– Jag fick reda på nomineringen efter att ha spelat padel, jag hade 30 missade samtal och...ja, då blev jag både rörd och tagen. Så jag är tacksam, glad och överväldigad - och lite kaxig!

Kaxig?

– Ja, jag ser mig som nybörjare i det här gebitet (dokumentärer) och då blir jag lite kaxig, nu vill jag vinna. Det är inte så att jag tror att jag vinner, men jag vill och hoppas, svarar Svante Ekberg och har planer för galan på Nalen i Stockholm den 8 december, då det avgörs.

– Nu bryr jag mig så det kommer att bli nervöst. Och jag kommer att skriva tacktal och jag ska öva på det så in i ....hahaha.

Fler dokumentärer på gång?

– Nu har jag ju fått än mer blodad tand när det gäller dokumentärer och jag tycker att jag hittar sådana lite överallt just nu, jag har många idéer.

Några av reaktionerna på dokumentären

”Fantastisk dokumentär som berör.” – Åsa

”Jag har sagt det förr och jag säger det igen: bästa och mest gripande dokumentären jag hört på länge. Grymt bra jobbat.” – Magnus

”Den berör så enormt! ” – Camilla

”Fantastisk dokumentär. Inte ett öga torrt.” – Saga

” Min familj har lyssnat och gråtit när vi har lyssnat på dokumentären.” – Sarah

En annan idé Svante Ekberg brottas med är att flytta hem igen, till Borgholm.

– Suget blir större och större, jag vill hem och tittar på möjligheten.

Till sist, hur mår Johan idag?

– Han mår jättebra och jag hoppas få med mig honom till Nalen.

”Det är inte så att jag tror att jag vinner, men jag vill och hoppas.”
Svante Ekberg
Michael StåhlSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.