Superrally med 6 000 motorcyklister: Beslut om olycksrisk – Polis och Trafikverket inte eniga

Upp emot 10 000 besökare till den internationella motorcykelträffen – men olika åsikter om kraftig hastighetssänkning på 136:an.
Nu beslutas om 50 kilometer i timmen istället för brukliga 90 vid området kring Lundegårds camping.
Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Borgholms kommun • Publicerad 29 mars 2022 • Uppdaterad 30 mars 2022
"Vi arrangörer räknar med att det kommer mellan 6-8000 betalande besökare. Därutöver cirka 2000 personer bestående av medlemmar/volontärer från Harley Davidson Club Sweden, sponsorer, utställare, marknadsförsäljare, och arbetande personal.”
"Vi arrangörer räknar med att det kommer mellan 6-8000 betalande besökare. Därutöver cirka 2000 personer bestående av medlemmar/volontärer från Harley Davidson Club Sweden, sponsorer, utställare, marknadsförsäljare, och arbetande personal.”Foto: hroe

Totalt beräknas det komma uppemot 10 000 besökare till evenemanget.

Ölandspolisen konstaterar att det kommer vara mycket trafik på Öland även i övrigt eftersom det är pingsthelgen. Den anser att det är motiverat med ansökan som gjorts om sänkning till 30 kilometer i timmen vid in- och utfart till campingen, och menar att det behövs längre sträcka med fartsänkningszoner.

”Polisens förslag är att fartsänkande zoner börjar redan 200-300 meter från in och utfart till campingen i båda riktningar på väg 136 för att minimera olyckor och tillbud”, skriver polisinspektör Thomas Lönnqvist.

Länsstyrelsen går dock på Trafikverkets linje, som menar att sikten är god och anslutande väg har stopplikt: ”En hastighetsbegränsning på 30 kilometer i timmen anses därmed inte vara befogad.”

Trafikverket föreslår även mindre säkerhetszon än polisen.

”Trafikverket kommer att sätta upp varningsmärken för köbildning under tiden för evenemanget.”

Länsstyrelsen beslut gällande 1-5 juni 2022:

”På väg 136 vid Lundegårds Camping i Borgholms kommun mellan 100 meter söder om infarten till campingen och 100 meter norr om samma infart får fordon inte föras med högre hastighet än 50 kilometer i timmen”.

Magnus AnderbergSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.