Annons

Succé för insamling: ”Tio gånger så mycket pengar som vi hoppats” – fynden kan lösa öländsk gåta

Insamlingen för att kunna analysera fynden från utgrävningarna i Gamla Skogsby blev en succé. Närmare 200 000 kronor har kommit in.
– Det betyder jättemycket. Nu kan vi bland undersöka närmare om det är samtida med Sandby Borg, säger Ludvig Papmehl-Dufay.
Digital Bas - första månaden gratis!
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Gamla Skogsby • Publicerad 16 september 2021 • Uppdaterad 18 september 2021
Ludvig Papmehl-Dufay är glad över att ha fått nästan 200 000 till att analysera fynden från Gamla Skogsby.
Ludvig Papmehl-Dufay är glad över att ha fått nästan 200 000 till att analysera fynden från Gamla Skogsby.Foto: Maria Wiell

Kan det ha varit de boende i Gamla Skogsby som låg bakom massakern i Sandby Borg? För att försöka närma sig svaret på den frågan och många andra bad Linnéuniversitetet om pengar genom crowdfunding till analys av fynden från utgrävningarna i Gamla Skogsby 2019 och 2020.

Nu två månader senare har hela 190 000 kronor kommit in och Ludvig Papmehl-Dufay är överväldigad.

Annons

– Det är tio gånger så mycket pengar som vi förväntade oss och pengarna kommer verkligen till nytta.

– Det är jätteroligt att vi fått in så mycket pengar, det är hela 550 personer som har bidragit. Det är ett kvitto på att det inte bara vi som tycker att det är intressant.

Exakt vad pengarna ska användas till är inte bestämt. Men Papmehl-Dufay har lite tankar. En har med den eventuella kopplingen till Sandby Borg att göra.

– Vid våra två tidigare utgrävningar i Gamla Skogsby har vi hittat otroligt många fynd och nu har vi råd att analysera en del av dem.

– En stor det är att göra kol-14 datering av olika fynd för att komma närmare att veta hur nära i tiden Gamla Skogsby och Sandby Borg är varandra. Det vi har hittat tyder på att de kan vara samtida. Vi vet att huset har brunnit minst en gång så det finns mycket material som är bra att köra kol-14 på.

Dessutom tänker Papmehl-Dufay att en del av pengarna kan användas till att kartlägga övrig bebyggelse i närheten av den stormannagård man håller på att undersöka.

Utgrävningarna i Gamla Skogsby har pågått under några höstveckor 2019 och 2020 och utförs av arkeologistudenter på Linnéuniversitetet under ledning av Ludvig Papmehl-Dufay som är lektor på universitetet.

På måndag är det dags igen.

– Vi kommer att gräva till mitten av oktober och kommer att fortsätta med samma schakt som vi grävde i förra året. Det var väldigt mycket fynd så vi fortsätter där vi slutade med att gräva djupare och försöka undersöka husets konstruktion ordentligt.

– Vi kommer antagligen inte hitta lika mycket som förra året. Men säkerligen en del som kanske kan bidra till att få veta vad som hände på Öland för 1 500 år sedan.

””Vid våra två tidigare utgrävningar i Gamla Skogsby har vi hittat otroligt många fynd och nu har vi råd att analysera en del av dem.”
Ludvig Papmehl-Dufay
Andreas YngvessonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons