Annons

Studenter med spade och hacka vid Gamla Skogsby

På måndagen inleddes årets undersökningar av en järnåldersbyggnad i Gamla Skogsby. Med hjälp av spadar och hackor avtäcktes fjolårets schakt.
Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Gamla Skogsby • Publicerad 20 september 2021 • Uppdaterad 22 september 2021
De första timmarna används  till att avtäcka fjolårets schakt vid Gamla Skogsby. Tio studenter är på plats från måndagen och tre veckor framåt.
De första timmarna används till att avtäcka fjolårets schakt vid Gamla Skogsby. Tio studenter är på plats från måndagen och tre veckor framåt.Foto: Staffan Arvegard/N

För tredje året i rad arbetar arkeologistudenter vid Linnéuniversitetet med undersökning av järnåldersboplatsen i Gamla Skogsby. Under ledning av lektor och arkeolog Ludvig Papmehl-Dufay började de arbetet med att täcka av fjolårets schaktyta.

– Vi kommer i första hand att ta oss djupare ner på samma plats som vi undersökte förra året, säger Ludvig Papmehl-Dufay.

Annons

– Blir det tid är det möjligt att vi öppnar ett lite större schakt. Vi har fortfarande inte stött på någon bortre gavel.

Det är tio studenter som kommer att hålla på i tre veckor. Till skillnad från förra året kommer det inte att hållas några allmänna visningar i år. Men alla som har deltagit i den insamling som Linnéuniversitetet har haft får vara med på en digital visning i början av oktober.

Waxfilm och Sandby borgs vänner kommer att följa arbetet för att sedan sammanställa en kortfilm om årets undersökningar.

Maria WiellSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons