Stridsflyg sätts in för att skydda gränsen: Kan skjuta ner andra plan – ”Skydd och bevakning av vissa objekt”

Försvarsmakten har satt in JAS Gripen-plan med stridsladdade robotar för att skydda Sverige efter den ryska invasionen av Ukraina.
– Det gör vi när vi anser att det behövs, bekräftar Therese Fagerstedt, pressekreterare vid Försvarsmakten, till DN.
Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Öland/Sverige • Publicerad 24 februari 2022 • Uppdaterad 28 februari 2022
Från en tidigare samövning med amerikanska flygvapnet.
Från en tidigare samövning med amerikanska flygvapnet.Foto: Antonia Sehlstedt/Försvarsmakten

Gripen-plan är normalt i fredstid bara beväpnade enbart med automatkanon. Efter Rysslands massiva angrepp på Ukraina har de även stridsladdade robotar, vapen som kan skjuta ner andra plan.

– Det har framkommit på fotografier som tagits nyligen att det hängt robotar på våra Jas-plan. Det gör vi när vi anser att det behövs, bekräftar för DN Therese Fagerstedt, pressekreterare vid Försvarsmakten.

Beredskapen med antal flyg har också utökats, för att skydda gränsen. Dessutom är det större aktivitet på Försvarsmaktens radarspanings- och signalspaningsplan och höjd beredskap i sina staber, särskilda övningar genomförs. Såsom med amerikanskt bombflyg i Dalarna.

– Vi övar också skydd och bevakning av vissa objekt, bland annat Högkvarteret, där stabsberedskapen också höjts, säger kommunikationschef brigadgeneral Mats Ström på Försvarsmaktens hemsida.

– Övningsverksamheten, enskild och tillsammans med andra nationer, fortsätter att genomföras enligt plan.

”Vi övar också skydd och bevakning av vissa objekt, bland annat Högkvarteret, där stabsberedskapen också höjts”
Mats Ström på Försvarsmakten.

Försvarsmakten skriver själva att de bedömer att risken för ett väpnat angrepp mot Sverige på kort sikt är låg, men är beredd att vidta olika åtgärder beroende på det aktuella läget.

Försvarsmakten följer händelseutvecklingen mycket noga.

– Konflikten i Ukraina handlar ytterst om att Ryssland vill begränsa mindre staters rätt till självbestämmande. För ett land som Sverige, som bygger säkerhet tillsammans med andra, är detta på sikt en farlig utveckling.

Magnus AnderbergSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.