GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Stort utsläpp av skadligt ämne utanför Öland upptäckt

Kustbevakningen utreder ett utsläpp av ett misstänkt skadligt ämne som upptäcktes sydost om Öland under onsdagen.
Öland • Publicerad 19 mars 2021
Kustbevakningen har inlett en förundersökning om misstänkt brott mot Lagen om åtgärder mot förorening från fartyg.
Kustbevakningen har inlett en förundersökning om misstänkt brott mot Lagen om åtgärder mot förorening från fartyg.Foto: Pressbild

Kustbevakningen meddelar i ett pressmeddelande att utsläppet täcker en 26 kvadratkilometer stor vattenyta. Ämnet, som enligt en preliminär analys inte är skadligt för människor, delar egenskaper med olja. Bedömningen är dock att det inte rör sig om mineralolja. Som det uppträder går det inte att bekämpa. Preliminära data visar att det är skadligt för havsmiljön och det marina djurlivet.

Kustbevakningens havsövervakningsflygplan upptäckte utsläppet till sjöss sydost om Öland, i svensk ekonomisk zon. Under natten mot torsdagen befann sig KBV 003 Amfitrite på positionen. Besättningen kunde med vägledning av flyget vidta initiala utredningsåtgärder.

Kustbevakningen har inlett en förundersökning om misstänkt brott mot Lagen om åtgärder mot förorening från fartyg.

– Vi har en hypotes om vad som har skett. Nu analyserar vi vattenprovet och undersöker närmare varifrån utsläppet kan tänkas komma. Vi utesluter inte utredningsåtgärder i utlandet, säger Jonatan Tholin, Kustbevakningens förundersökningsledare, i ett pressmeddelande.

I dagsläget finns ingen risk för att det ska nå land. Prognosen är att utsläppet driver söderut. Det här är ett stort utsläpp, sett till ytan det största Kustbevakningen upptäckt som inte är olja. Det täcker en yta motsvarande 365 fotbollsplaner

– Trenden är att den här typen av utsläpp har ökat de senaste åren, alltså av skadliga ämnen som inte är mineralolja, säger Mattias Lindholm, från Kustbevakningen, till Ölandsbladet.

Vad kan det handla om för typ av ämne om det inte är olja?

– Vi vet ännu inte vad detta ämne är men genom åren har vi sett att det kan handla om kemikalier från kemikalietankar och även ämnen från nya bränsletyper som blivit vanligare då lagstiftningen är hård när det gäller användandet av råolja.

Hur kommer det sig att ni inte kunde ta hand om utsläppet?

– Alla ämnen går tyvärr inte att ta upp med den utrustning som finns idag. Det handlar om utveckling. Vi gör allt för att bli uppmärksammare och skärpa våra sensorer för att vi snabbare ska kunna upptäcka utsläpp av dessa ämnen.

– En del av dessa ämnen är biologiskt nedbrytbara. Vi har exempelvis haft utsläpp av tallolja i Roslagen. Det är skadligt för den marina miljön och djurlivet. Men det är biologiskt nedbrytbart även om det tar lång tid och är inte lika toxiskt som råolja.

Alexander JensenSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.