Annons

STORMEN OTTO: Här höjs varningen – ”Förstärkt beredskap”

Ny prognos – talar för att stormen Otto drabbar delar av Öland betydligt värre. Extra stor risk för fallna träd just nu.
– Den varma och blöta vintern medför att många träd står dåligt förankrade vilket medför att de vid starka vindbyar kan falla över elledningarna och orsaka strömavbrott för våra kunder, säger Björn Persson, regionchef mitt på Eon.
Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Öland • Publicerad 17 februari 2023
Stormen Otto, orange varning till sjöss.
Stormen Otto, orange varning till sjöss.Foto: Michael Ståhl, Montage Magnus Anderberg

Det är varningen över södra Östersjön som nu uppgraderas från gul till orange, vilket innefattar området till sjöss utanför södra Öland.

”Problem för all sjöfart”, skriver SMHI.

Annons

”Fredag eftermiddag sydväst 14-17 m/s. Fredag kväll vridande till väst och ökande till 21-26 m/s. Lördag morgon avtagande till 15 m/s.”

Gul varning gäller fortsatt på land för Öland. I prognoserna just nu, 13.30 på fredagen, ser södra Öland ut att drabbas betydligt hårdare av stormen Otto. Från klockan 18 på fredagskvällen är vindstyrkorna 20-25 meter per sekund i byarna fram till 6-7-tiden på lördag morgon. Upp mot Mörbylånga på Öland så är vindstyrkorna värre och under något längre tid.

– Som det ser ut nu så påverkas södra Öland mer. Du ska vara extra uppmärksam på vad du gör under den tiden. Du får gå ut men tänk efter om det är nödvändigt, har Charlotta Eriksson, meteorolog på SMHI tidigare sagt till Ölandsbladet.

Till Färjestaden och norröver kommer stormen Otto senare och tycks ha mattats av något. I Löttorp som max 20 meter per sekund i vindbyarna, från klockan 02.00 och framåt morgonen.

”Vi har förstärkt beredskapen för fältpersonal och i driftcentralen”
Björn Persson, regionchef mitt på Eon

Eon går nu ut med att man höjer beredskapen i området.

– Vi har förstärkt beredskapen för fältpersonal och i driftcentralen och följer väderläget noga, säger Björn Persson, regionchef mitt.

– Den varma och blöta vintern medför att många träd står dåligt förankrade vilket medför att de vid starka vindbyar kan falla över elledningarna och orsaka strömavbrott för våra kunder.

Magnus AnderbergSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons