Stora sparkrav från nya majoriteten – ”Finns inga pengar”

Sida vid sida presenterar den nya politiska majoriteten Centern och Socialdemokraterna sitt förslag till budget 2019. Besparingarna är desamma som den tidigare majoritetens. ”Det finns inga nya pengar”, säger Matilda Wärenfalk (S).
Mörbylånga kommun • Publicerad 20 november 2018 • Uppdaterad 21 november 2018
Sida vid sida berättade Anna-Kajsa Arnesson (C) och Matilda Wärenfalk (S) om den nya majoritetens politiska inriktning och ett antal uppdrag till kommundirektören. Men några nya budgetsiffror kunde de inte presentera.
Sida vid sida berättade Anna-Kajsa Arnesson (C) och Matilda Wärenfalk (S) om den nya majoritetens politiska inriktning och ett antal uppdrag till kommundirektören. Men några nya budgetsiffror kunde de inte presentera.Foto: Maria Wiell

När den nya majoriteten presenterar sitt budgetdokument finns det inga siffror redovisade som andas framtidstro. Tvärtom återkommer Matilda Wärenfalk (S) och Anna-Kajsa Arnesson (C) åtskilliga gånger till att det inte finns några pengar.

Istället för nya ekonomiska förslag vill den nya majoriteten ge kommundirektör Ann Willsund och hennes medarbetare en rad tydliga uppdrag. Det handlar bland annat om att se över flera av kommunens olika strategier och planer. I budgeten finns elva strategier, nio planer, sexton policydokument, åtta riktlinjer och ytterligare fyra styrande dokument antagna av fullmäktige.

– Vi kan inte ha en massa strategier som kommunfullmäktige har beslutat om och som sedan inte följs upp. Det är sådant vi måste göra nu.

– Vi pratar ofta om att Mörbylånga kommun skall vara en attraktiv arbetsgivare, men vad innebär det då? På samma sätt behöver vi en gemensam bild av vad det står för när vi säger att vi skall vara en ledande kulturkommun, säger Anna-Kajsa Arnesson.

Vad kommunen trots alla planer och strategier saknar är en tydlig äldreomsorgsplan och en jämställdhetsplan. Sådana får kommundirektör Ann Willsund nu i uppdrag att ta fram.

– Det brinner i knutarna för att få till en äldreomsorgsplan, säger Anna-Kajsa Arnesson.

– Samtidigt är det viktigt att vi tar det i rätt ordning, först måste vi få veta hur det ser ut i vår kommun på de olika orterna. Hur många äldre, hur stort är behovet av olika former av boende, hur ser det ut på några års sikt. Sedan kommer vi in på de praktiska bitarna, säger Matilda Wärenfalk.

Inga pengar, många planer som kan kännas abstrakta men ändå höga och stolta mål och går att utläsa ur den nya majoritetens politiska inriktning, där de bland annat skriver ”vi vill att alla invånare i hela kommunen erbjuds en välfärd och jämställd kommunal service som håller hög kvalitet”.

– Vi är glada över vårt samarbete. I det stora hela är vi överens. Självklart finns det delar där vi tycker olika men då får vi kompromissa var och en på sitt håll, säger Matilda Wärenfalk.

Maria WiellSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.