1. Avdelningararrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Stora sparkrav från nya majoriteten – ”Finns inga pengar”

Sida vid sida presenterar den nya politiska majoriteten Centern och Socialdemokraterna sitt förslag till budget 2019. Besparingarna är desamma som den tidigare majoritetens. ”Det finns inga nya pengar”, säger Matilda Wärenfalk (S).
Sida vid sida berättade Anna-Kajsa Arnesson (C) och Matilda Wärenfalk (S) om den nya majoritetens politiska inriktning och ett antal uppdrag till kommundirektören. Men några nya budgetsiffror kunde de inte presentera.
Foto: Maria Wiell

När den nya majoriteten presenterar sitt budgetdokument finns det inga siffror redovisade som andas framtidstro. Tvärtom återkommer Matilda Wärenfalk (S) och Anna-Kajsa Arnesson (C) åtskilliga gånger till att det inte finns några pengar.

De siffror som tjänstemännen och vi politiker har tagit fram i budgetförslaget kommer att läggas som ett förslag på fullmäktige. Det innebär tyvärr stora besparingar, det kan vi inte göra något åt just nu.

Istället för nya ekonomiska förslag vill den nya majoriteten ge kommundirektör Ann Willsund och hennes medarbetare en rad tydliga uppdrag. Det handlar bland annat om att se över flera av kommunens olika strategier och planer. I budgeten finns elva strategier, nio planer, sexton policydokument, åtta riktlinjer och ytterligare fyra styrande dokument antagna av fullmäktige.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på olandsbladet.se, appen MinÖlandsbladet och e-tidning tis, tors, lör. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 99 kr)

– Vi kan inte ha en massa strategier som kommunfullmäktige har beslutat om och som sedan inte följs upp. Det är sådant vi måste göra nu.

– Vi pratar ofta om att Mörbylånga kommun skall vara en attraktiv arbetsgivare, men vad innebär det då? På samma sätt behöver vi en gemensam bild av vad det står för när vi säger att vi skall vara en ledande kulturkommun, säger Anna-Kajsa Arnesson.

Vad kommunen trots alla planer och strategier saknar är en tydlig äldreomsorgsplan och en jämställdhetsplan. Sådana får kommundirektör Ann Willsund nu i uppdrag att ta fram.

– Det brinner i knutarna för att få till en äldreomsorgsplan, säger Anna-Kajsa Arnesson.

– Samtidigt är det viktigt att vi tar det i rätt ordning, först måste vi få veta hur det ser ut i vår kommun på de olika orterna. Hur många äldre, hur stort är behovet av olika former av boende, hur ser det ut på några års sikt. Sedan kommer vi in på de praktiska bitarna, säger Matilda Wärenfalk.

Inga pengar, många planer som kan kännas abstrakta men ändå höga och stolta mål och går att utläsa ur den nya majoritetens politiska inriktning, där de bland annat skriver ”vi vill att alla invånare i hela kommunen erbjuds en välfärd och jämställd kommunal service som håller hög kvalitet”.

– Vi är glada över vårt samarbete. I det stora hela är vi överens. Självklart finns det delar där vi tycker olika men då får vi kompromissa var och en på sitt håll, säger Matilda Wärenfalk.