Annons

Stora Rörs-bor: Vi är förtvivlade

Åttiofem Stora Rörs-bor, såväl fastboende som fritidsboende, har skrivit på en namnlista i protest mot den telemast som planeras att byggas vid strandkanten i Stora Rör. De känner sig överkörda och förtvivlade.
Stora Rör • Publicerad 7 maj 2019
En del av den stora skara Stora Rörs-bor som protesterar mot att en telemast ska byggas intill stranden i byn, Anita Rothschild, Ingrid Håkansson (bakom Anita), Peter Blomgren, Torsten Kellander, Jonas Isaksson, Helena Ribrant, Elsa-Gun Gustafson, Anette Busk och Berne Gustavsson. Stranden syns i bakgrunden och bara några meter in till vänster om gruppen är masten planerad att byggas.
En del av den stora skara Stora Rörs-bor som protesterar mot att en telemast ska byggas intill stranden i byn, Anita Rothschild, Ingrid Håkansson (bakom Anita), Peter Blomgren, Torsten Kellander, Jonas Isaksson, Helena Ribrant, Elsa-Gun Gustafson, Anette Busk och Berne Gustavsson. Stranden syns i bakgrunden och bara några meter in till vänster om gruppen är masten planerad att byggas.Foto: Carin Svensson

– Det här är ett stort missförstånd och kommunen tar inte tillvara de bofastas intresse, säger Elsa-Gun Gustafsson som är den som har samlat in namnunderskrifterna.

Ölandsbladet träffar henne och några till av dem som är emot masten. De tar bland annat upp att informationen om bygget har varit väldigt bristfällig. Det finns många fastighetsägare i byn som bara är på plats på sommaren och som inte har möjlighet att se kungörelser i de lokala tidningarna. För endast på det sättet har informationen gått ut, menar de.

Annons

Utöver det framhåller de att några få personer har fört stora delar av bybornas talan genom att som företrädare för föreningar göra gällande att föreningarnas medlemmar är för mastens byggande på stranden.

– De har inte pratat med alla sina medlemmar, de har inte pratat med många alls, förklarar gruppen.

De kan inte förstå hur kommunen kan lyssna på bara några få företrädare.

Imorgon, tisdag, går yttrandetiden för byggnadslovet ut och de är djupt oroade. De tycker framför allt att masten bör stå någon annanstans, att det bör finnas bättre ställen än intill en välbesökt strand med nyligen iordningställda miljöer, ett skyddsvärn som röjts fram och gjorts i ordning, en välbesökt simskola, stort midsommarfirande och hundratals badande under sommarsäsongen.

Dessutom oroar de sig för säkerheten, strålningen och närheten till husen som ligger närmast det planerade mastbygget.

– Det är inte det att vi är emot masten men det måste finns mycket bättre ställen att placera den på, säger Elsa-Gun.

Gruppen ifrågasätter också hur bygglovet kan ges med tanke på strandskyddet.

Anita Rothschild som driver Pensionat Strandhagen och Mormors stenugnsbageri och kaffestuga, båda i Stora Rör, samt på senare tid även tagit över Stora Rörs hamnkrog, är även hon mycket upprörd över beslutet.

– Jag har satsat mycket arbete och pengar för att skapa estetik och välbefinnande här i Stora Rör och det här motarbetar fullständigt allt det jag jobbar för, säger hon.

Hon skriver också i sitt överklagande av beslutet:

Annons

”Vår motivation att fortsätta våra satsningar sjunker nu avsevärt då kommunen går i direkt motsatt riktning om man tillåter exploatering och förfulning och bygger ytterligare en mast i hjärtat av Stora Rör.”

Gruppen för även fram att man i bland annat Bryssel och Genève har förbjudit 5G för att hälsoriskerna är för okända:

”Planerna på att bygga ut 5G i Bryssel har stoppats tillfälligt. Orsaken uppges vara svårigheter att kontrollera strålningen från 5G samt hälsoriskerna förenade med 5G's intensiva strålning” skriver man bland annat på Strålskyddsstiftelsens hemsida.

– 5G kommer och då kommer de att haka på det här också, säger Anita.

Ölandsbladet har försökt att nå miljö- och byggnadsnämndens ordförande, Joel Schäfer, för en kommentar utan att lyckas nå honom.

Bortom träden skymtar de hus som har kortast avstånd till den planerade masten, som är tänkt att stå några meter åt höger i bild.
Bortom träden skymtar de hus som har kortast avstånd till den planerade masten, som är tänkt att stå några meter åt höger i bild.Foto: Carin Svensson
I bakgrunden skymtar Stora Rörs hamnkrog, en verksamhet som Anita Rothschild nyligen har tagit över.
I bakgrunden skymtar Stora Rörs hamnkrog, en verksamhet som Anita Rothschild nyligen har tagit över.Foto: Carin Svensson
Ganska nära den plats där den nya, trettio meter höga, masten planeras finns redan en mast. Stora Rörs-borna tycker att den har tagit mycket markyta i anspråk och då är den ändå tolv meter kortare än den planerade.
Ganska nära den plats där den nya, trettio meter höga, masten planeras finns redan en mast. Stora Rörs-borna tycker att den har tagit mycket markyta i anspråk och då är den ändå tolv meter kortare än den planerade.Foto: Carin Svensson
Från hamnen ser man avstånden mellan hamnkrogen till vänster, den befintliga masten i mitten och platsen för den planerade masten långt till höger i bild.
Från hamnen ser man avstånden mellan hamnkrogen till vänster, den befintliga masten i mitten och platsen för den planerade masten långt till höger i bild.Foto: Carin Svensson
Carin SvenssonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons