Annons

Stigen ut ur skuggan

Livet är inte rättvist. Vi möter motgångar och framgångar, olika från tid till tid. Sällan känns det som något som vi förtjänar. Framförallt inte det som går oss emot.
Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Publicerad 1 juli 2023
När solen står lågt på himlen och en kort natt närmar sig i Färjestaden. Med en stig som leder fram mot ljuset.
När solen står lågt på himlen och en kort natt närmar sig i Färjestaden. Med en stig som leder fram mot ljuset.Foto: Maggan Sigfridsson

Nåd är ett vackert ord. Ett storord. Ett ord som inte riktigt kan förklaras men som betyder desto mer. Barmhärtighet, förlåtelse, välsignelse, förbarmande, ynnest, välvilja, godhet. Några ord som ändå kan användas för att något lite känna innebörden av storordet Nåd.

Framförallt handlar det om att vi inte kan förtjäna nåden. Den kommer till oss som en gåva, det hjälper inte hur mycket vi jobbar och sliter eller hur slöa och passiva vi är. Nåden är densamma. Det enda som gäller är om vi vill ta emot den.

”Att vara fri är inte blott att slänga sina bojor, utan leva på ett sätt som respekterar och förstärker andras frihet.”
Nelson Mandela, 1918-2013 , sydafrikansk advokat, politiker och statsman.
Annons

Orättvisan är ständigt närvarande i våra liv och vi kan inte alltid förklara varför saker blir som de blir. Sjukdom, ovänskap, fattigdom, ensamhet – precis allt det som vi inte önskar oss. Inte heller de goda delarna i livet är alltid lätta att förklara – om vi får gå genom livet utan att drabbas av det som gör ont och smärtar.

Även om forskning och vetenskap hela tiden går framåt är det alltför ofta som sjukdom, sorg och smärta inte kan förhindras och stoppas.

På samma sätt är det alltför ofta som lögner, ovänskap och hat sprids mellan människor om vi inte tillsammans hjälps åt att förhindra det.

Tänk om vi kan slå följe på stigen som går ut ur skuggan. Där vi kan se fram mot att möta ljuset. Sida vid sida för att ta vara på vänskap, frihet och tillsammansskap.

Det behöver inte vara så svårt och det behöver inte vara något som vi förtjänar. Det kan vara Nåden som kommer in i våra liv. Då kan vi bli Nådens bärare för varandra. Om vi är beredda att ta emot den.

Ett flöde av nåd

Vi liknar ett smycke med pärlor på tråd

en efter en i ett flöde av nåd

vi rör oss mot altaret, liten som stor

alla med tvivel och tro.

Vad gör vi med oron, vår skuld och vårt svek

livet är ofta allt annat än lek

Är detta det rum där försoning blir till?

Då är det hit som vi vill.

Vi lämnar vår börda och nämner vår brist

mycket blev ogjort och mycket vi mist

Här möts vi av nåden. En osynlig kraft

lättar på tyngden vi haft.

Inga-Lill Sjönneby

Maria WiellSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons