Stenhusa Krog måste stängas när brunnen sinar

Mitt under högsäsongen har Stenhusa Krog tvingats hålla stängt i veckorna, hela sommaren. Fredag till söndag har man hållit öppet på dagtid. Vattnet räcker helt enkelt inte till.
Stenåsa • Publicerad 10 augusti 2018
När brunnarna vid Naturbokhandeln i Stenåsa sinar måste Stenhusa krog hålla stängt i veckorna. Så har det varit hela högsäsongen, då de enbart har kunnat ha öppet fredag-söndag. ”Krögaren och även vi förlorar mycket på det här, säger Donat Hullman som är vd på Naturbokhandeln och arrenderar ut krogen till krögaren Arlind Bacaj.
När brunnarna vid Naturbokhandeln i Stenåsa sinar måste Stenhusa krog hålla stängt i veckorna. Så har det varit hela högsäsongen, då de enbart har kunnat ha öppet fredag-söndag. ”Krögaren och även vi förlorar mycket på det här, säger Donat Hullman som är vd på Naturbokhandeln och arrenderar ut krogen till krögaren Arlind Bacaj.Foto: Malin Edeborg

– Krögaren förlorar mycket på det här, det är ju den här tiden som alla restauranger och andra besöksmål vill köra för fullt, säger Donat Hullman, vd för Naturbokhandeln i Stenåsa som arrenderar ut krogen till Arlind Bacaj.

Enligt Mörbylånga kommuns VA-plan kan dröja till år 2025 innan Stenåsa på sydöstra Öland får kommunalt vatten och avlopp. Till dess får hushållen och näringarna lita på nederbörd som fyller på deras egna brunnar. En nederbörd som i stort sett har saknats helt sedan maj månad.

– Det här drabbar naturligtvis hushållen, men också näringarna med de restauranger och olika former av besöksmål som finns, säger Donat Hullman.

– Och kommunen gör ingenting. Det verkar som om Ölands östra sida är helt bortglömd, trots att vi har många lantbruk och många besöksmål.

I kommunens VA-plan från 2015 anges att Stenåsa med omgivning är ett prioriterat område. Trots det kan det dröja till 2025 innan det dras fram kommunalt vatten och avlopp.

Donat Hullman är vd för Naturbokhandeln i Stenåsa, som arrenderar ut Stenhusa Krog till krögaren Arlind Bacaj.
Donat Hullman är vd för Naturbokhandeln i Stenåsa, som arrenderar ut Stenhusa Krog till krögaren Arlind Bacaj.Foto: Maria Wiell

Donat Hullman berättar att Naturbokhandeln har två egna brunnar varav den ena är torrlagd sedan länge. För att spara på vattnet har Stenhusa Krog och dess krögare Arlind Bacaj som arrenderar krogen av Naturbokhandeln beslutat att stänga krogen i veckorna, trots högsäsong. Ett beslut som togs tillsammans med Donat.

– Vattnet räcker helt enkelt inte till, och därför prioriterar vi helgerna. Det drabbar både krögaren och bokhandeln eftersom de ena drar den andra. Jag är mycket besviken på kommunen som inte verkar förstå det allvarliga i situationen.

Vad säger era kunder?

– Många uttrycker sin besvikelse över att krogen och även våra gästtoaletter är stängda. Jag skulle tro att det också finns de som åker förbi.

Kan ni göra några egna insatser?

– Det finns inte mycket att göra, vi kan inte köra vatten i tankbilar eftersom det vattnet inte skulle duga till restaurangverksamheten. Tyvärr har den här situationen blivit en normalitet på östra Öland som verkar vara helt bortglömd.

Ölandsbladet har sökt Arlind Bacaj för en kommentar utan att lyckas.

Maria WiellSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.