Annons

Stefan testar nytt vapen mot kajor: ”Gillar inte att vara i sådana här träd”

Borgholms talrika kajor lever om inte farligare, så lite ”omysigare”.
– Vi gör det som ett test, säger parkingenjör Stefan Andersson – Junkka.
BORGHOLM • Publicerad 22 april 2019

Nyklippta, träden alltså. Borgholms parkingenjör Stefan Andersson - Junkka testar såg och sekatör i striden för att mota bort kajorna från Societetsparken i Borgholm.
Nyklippta, träden alltså. Borgholms parkingenjör Stefan Andersson - Junkka testar såg och sekatör i striden för att mota bort kajorna från Societetsparken i Borgholm.Foto: Michael Ståhl

Borgholm är på kaj-jakt.

Annons

Denna gång med sekatör och såg.

– Vi gör detta som ett prov, ett test. Just nu kan vi inte resultatet än, för nu häckar kajorna och har spritt sig över i stort sett hela ön, därför ser vi inte så många nu, säger Stefan Andersson - Junkka när Ölandsbladets utsände träffar honom en tidig morgon i Societetsparken i Borgholm.

Vilket stämmer, enbart några få Corvus monedula syns flaxa runt bland träden i parken där tolv lindar vid Mittpunkten inte är sig riktigt lika. Vilket är själva finessen med kommunens senaste drag i kampen mot de flera tusentals kajor som vanligtvis behärskar luftrummet över Borgholm, inklusive utvalda tak - och trädkronor.

– De här lindarna var jättetäta, och som man kan se på marken perfekta tillhåll för stadens alla kajor. Nu har vi toppat dem, gallrat ur dem, men inte hamlat dem. Vi har fortfarande sparat delar av trädkronorna, men gjort dem glesare och mindre, förklarar Stefan Andersson Junkka.

Och tanken med det?

– För kajorna gillar inte att vara i sådana här träd, de vill ha tätt och många grenar, då är det mysigt, det är därför alla sitter där.

Även mer traditionell jakt med bössa ingår i arsenalen mot de talföra kajorna vars skränade samt kladdiga, marktäckande spillning uppfattas som ett stort problem av mången Borgolmsbo. .Allra helst i trakterna av Societetsparken där en nattparkerad bil snabbt kan anta annan färg och form.

– Kommunjägarna attacker har gjort några attacker här, men det kom igång lite sent. Och vi pratar om flera tusental kajor och det mäktar man inte med. Sedan är det svårt att jaga så här centralt, det går inte att skjuta hur som helst.

Om kajorna ratar de över 100 år gamla lindarna i allén efter Storgatans västliga ände fortsätter testet.

Kajor i flock.
Kajor i flock.Foto: Gunnar Svensson

– Fungerar det här kan man fortsätta, som där bland träden vid minigolfen till exempel, säger Stefan Andersson - Junkka och pekar snett över parken.

Annons

– Och den här, tillägger han och lägger handen mot ett träd vars knoppar är nära att slå ut, den här kastanjen tar vi i sommar, nu är den knoppar kan vi inte beskära den.

Utglesningen av lindarna gjordes för några veckor sedan och samtidigt fälldes även en massiv alm i Societetsparken.

– Den föll offer för den berömda almsjukan.

Kommunstyrelsens arbetsutskott har anvisat 62 000 kronor för renhållning och naturvårdande åtgärder i Societetsparken för att komma till bukt med det stora antalet fåglar som nattetid söker sig societetsparken och angränsande område.

Michael StåhlSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons