Annons

Ställplats har blivit restaurang – nästa steg är ett hotell

En ny restaurang har sett dagens ljus på södra Öland. I påsk öppnas dörrarna till Drottning Öda i Össby.
Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Össby • Publicerad 30 mars 2021
Håkan Jernelius och Amy Hedlund på restaurang Drottning Öda med blomma och välgångsönskan från Mörbylånga kommun.
Håkan Jernelius och Amy Hedlund på restaurang Drottning Öda med blomma och välgångsönskan från Mörbylånga kommun.Foto: Maria Wiell

För fem år sedan flyttade Amy Hedlund och Håkan Jernelius till gården i Össby. Redan från början bestämde man sig för att bygga om den gamla ladugården till restaurang och hotell.

– Vi drev Kisa Wärdshus i sjutton år men ville göra något annat och så hittade vi den här platsen, säger Håkan.

Annons

2017 öppnade paret en ställplats men hela tiden fanns målet att göra mer än så. Det har varit motgångar av olika slag under vägens gång men på fredagen kunde han och sambon Amy ta emot några gäster som en första invigning. På plats fanns också vice kommunalrådet Anna-Kajsa Arnesson (C) och näringslivschef Peter Marklund från Mörbylånga kommun.

– Det är jätteroligt att ni satsar på det här sättet, det är modigt och vi önskar er lycka till, säger Anna-Kajsa Arnesson och överlämnar en blomma.

Hos Drottning Öda kommer Håkan och Amy att servera frukost, lunch och middag och de vill helst använda råvaror från Öland så långt det går.

Varför Drottning Öda?

– Namnet kommer efter en berättelse ur de isländska sagorna som berättar att Öda var på flykt från Danmark till Ryssland och gjorde ett nedslag här, därav Ödas by som har blivit Össby, förklarar Håkan Jernelius.

Ställplats och restaurang – blir det hotell också?

– Det räknar vi med, men nu satsar vi på restaurangen först. Kanske kommer vi ändå att kunna börja med nästa steg i höst.

Maria WiellSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons