Spännande program på Eketorps borg – Sveriges enda återuppbyggda fornborg

Eketorps borg ligger ute på Ölands stora alvar. Den första borgen, Eketorp I, byggdes på 300-talet under en period av välstånd på Öland. För att försvara sina ägodelar gick ett 20-tal hushåll samman och uppförde borgen.
Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Eketorp • Publicerad 12 maj 2022

Under Öland Spirar finns det tre spännande programpunkter att välja bland. Den 13 maj är det naturens dofter, ljud och färger som står i fokus. Vistelsen på Alvaret kan med en nyfikenhet och öppna sinnen bli både uppiggande och avslappnande på samma gång. Deltagarna får gärna ta med liggunderlag. Det är Caroline Kindblom Landtmanson som är guide.

Caroline Kindblom Landtmanson har gedigen kunskap om naturen och landskapet och presenterar det på ett lättsamt sätt.
Caroline Kindblom Landtmanson har gedigen kunskap om naturen och landskapet och presenterar det på ett lättsamt sätt.Foto: Pressbild

Den 14 maj anordnas en spännande guidning om Eketorps borg som avslutas med en forntida offerceremoni. Tillsammans offras det för att bönderna i världsarvet Södra Ölands odlingslandskap ska få goda skördar.

Följ Ölandsguiden Eva Åkerstedt på en orkidévandring den 14 maj i det vackra världsarvslandskapet runt Eketorps borg. Precis norr om borgen finns en rastplats med grillplats och vindskydd.

Eva Åkerstedts huvudsakliga intresse är Ölands flora och de faktorer som påverkar spridning och växtsätt bland annat på alvaret.
Eva Åkerstedts huvudsakliga intresse är Ölands flora och de faktorer som påverkar spridning och växtsätt bland annat på alvaret.Foto: Pressbild
Fakta

Evenemang vid Eketorps Borg under Öland Spirar/Världsarvsdagarna

13 maj: Skogsbad på alvar

14 maj: Forntida offerceremoni för Södra Ölands odlingslandskap

14 maj: Orkidévandring med Eva Åkerstedt

Källa Eketorps borg

Maria BrynielssonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.