Annons

Sopskandalen – nu gör Borgholm Energi sista läxan

Ett halvår efter sopskandalen har Borgholm Energi fortfarande en läxa att göra - och den kostar minst 150 000 kronor.
– Vi måste få upp andelen gröna påsar, säger styrelseordförande Carl Malgerud inför bolaget kommande informationskampanj.
BORGHOLM • Publicerad 24 mars 2018 • Uppdaterad 26 mars 2018
Ett halvår efter sopskandalen  - nu sätter Borgholm Energi igång jobbet med att få fler gröna påsar med matavfall till KSRR:s sorteringsanläggning (bilden) i Moskogen.
Ett halvår efter sopskandalen - nu sätter Borgholm Energi igång jobbet med att få fler gröna påsar med matavfall till KSRR:s sorteringsanläggning (bilden) i Moskogen.Foto: Arkiv

Dagarna efter fjolårets skördefest kunde Ölandsbladet avslöja att avfallskunderna i Borgholm under flera år sorterat sitt matavfall till ingen nytta samt dessutom betalat extra för en aldrig utförd tjänst - på grund av bristande kvalitet hade avfall från Borgholms kommun körts direkt till förbränning utan att komma in i KSRR:s sorteringsanläggning på Moskogen där matavfall i gröna påsar sorteras ut för att bli till biogas.

I dag, efter flera punktinsatser från Borgholms sida, sorteras avfallet .

Annons

– På två månader löste vi sorteringen, att vi inte skött det innan är jag djupt besviken på, säger Carl Malgerud (M), styrelseordförande Borgholm Energi (Beab).

I sopskandalens spår får Beab numera protokoll plus fotodokumentation på samtliga avfallsleveranser till KSRR. Under perioden 4 januari - 1 februari levererades drygt 204 ton avfall varav 191 ton klassades som sorterbart.

” Här finns en läxa att göra.”

Vid en av körningarna i januari räknades påsarna och KSRR kunde konstatera att andelen gröna påsar med matavfall i den sändningen var låg, av totalt 13 958 påsar var endast 1 612 stycken gröna - 11,5 procent.

”Avfallet hade en låg andel gröna påsar, jämfört med KSRR:s avfall”, sägs det i dokumentationen.

– Motsvarande siffra för våra medlemskommuner ligger på 20 - 22 procent, berättar Ulrika Bergström, kommunikationsansvarig på Kalmarsundsregionens Renhållare, KSRR.

Carl Malgerud:

– Här finns en läxa att göra. Andelen gröna påsar har varit låg hela tiden, dels beroende på att vi (Beab) inte skött informationen ut till kund, dels sägs det att många av våra kunder komposterar.

Andelen gröna påsar ska enligt Carl Malgerud numera ha stigit till 12 - 13 procent.

– Men vi vill ha upp det till 18 - 20 procent innan vi är nöjda. Och för att lyckas med det måste vi få med oss fritidshusägarna, annars rasar siffrorna.

För att nå målet satsar Beab 150 000 kronor på en informationskampanj planerad att pågå under hela 2018 med start nästa vecka.

Annons

Via utskick, annonser, hemsida, Facebook, med mera, med mera ska bolagets avfallskunder få information om mål och syfte med matavfallsinsamlingen, vad som får läggas i den gröna påsen, vad som får läggas i den vanliga påsen, vikten av dubbelknut, att lösa föremål inte ska slängas i sopkärlen samt vad slutprodukten av det insamlade matavfallet blir.

Att kampanjen startar nu till påsk är ingen slump.

– Som jag sa, det är jätteviktigt att få med fritidshusägarna och de kommer nu, säger Carl Malgerud, själv ivrig sorterare.

– Jag har sorterat sedan första dagen det var möjligt, jag lägger inte ens i ett löst papper i kärlet och jag knyter väldigt noga.

Är alla avtalsdetaljer med KSRR klara, ni tvistade ett tag kring prissättningen för sorteringen samt fakturor KSRR skickat i efterhand gällande deponiavfall?

– Vi tog fakturan från 2017, medan de två för 2018 krediterades av KSRR. Prislappen för sorteringen är klar och den hamnade ganska nära där jag ville. Förbränningstaxan är också klar, så allt sådant är löst och vi har ett bra samarbete med KSRR.

Michael StåhlSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons