GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Sommarens upplevelser och konserter på Borgholms slott – ”Barnens slottsäventyr är ett äventyr för hela familjen”

Ett välfyllt program väntar årets slottsbesökare med många efterlängtade evenemang, men också flera nya upplevelser.
Borgholm • Publicerad 24 juni 2022
Prova på att skjuta pilbåge.
Prova på att skjuta pilbåge.Foto: Alexander Hall

Spännande barnaktiviteter, historiska utställningar, informativa guideturer och stämningsfulla konserter står med på sommarens program för Borgholms slott.

Premiär av den nya barnaktiviteten Barnens slottsäventyr sker den 27 juni. Runt om på slottsområdet får barnen utföra åtta olika uppdrag. Efter varje uppdrag får de en stämpel på sin stämpelkarta. När kartan är fylld kan barnen dubbas till beskyddare av Borgholms Slott. Det är riddaren och prinsessan som utför dubbningen högtidligt i Tronsalen.

– Barnens uppdrag har kopplingar till slottets historia och de myter som finns här. En av dessa historier är legenden om den kvarglömda skatten. Det är dags för barnen att försöka öppna skattkistan och se vad som finns i den. Med hjälp av gömda bokstäver, får de fram ett krypto, som kan öppna skattkistan. Samtidigt upplever de slottets hemliga, spännande vrår, säger Tommy Josefsson, slottschef.

Borgholms slott är öppet varje dag i sommar.
Borgholms slott är öppet varje dag i sommar.Foto: Shutterstock

I äventyret ingår även riddarbanan, skjuta med pilbåge, att utmana riddaren i brädspel och att försöka dra klingan ur den mystiska stenen. Det finns pysselverkstad med kreativa projekt både för små och stora barn på äventyrsområdet.

– Barnens slottsäventyr är ett äventyr för hela familjen. Tillsammans upplever de slottets historia på ett lekfullt sätt, säger Tommy Josefsson.

I barnguidningen Slottsmysteriet kan barnen följa med prinsessan på en spännande tur, där ett mysterium ska lösas.

” I juli finns det nio olika konserttillfällen att välja mellan. Molly Sandén spelar för första gången på Borgholms slott medan Tomas Ledin och Ulf Lundell återkommer med många borggårdsspelningar i bagaget”
Tommy Josefsson, slottschef.

I juli finns det nio olika konserttillfällen att välja mellan. Molly Sandén spelar för första gången på Borgholms slott medan Tomas Ledin och Ulf Lundell återkommer med många borggårdsspelningar i bagaget.

Konsert med Molly Sandén blir det 15 juli.
Konsert med Molly Sandén blir det 15 juli.Foto: Simon Rehnström

– Musiken, publikvimlet och en kvällssol som sänker sig över de uppvärmda stenväggarna, är för många en av sommarens höjdpunkter, säger Tommy Josefsson.

Fakta

Det händer på Borgholms slott

Borgholms Slott är öppet dagligen.

Kvällsguidningar 25, 26 juli samt 2, 3 och 4 augusti.

Barnens slottsäventyr pågår 27 juni - 12 augusti. (Samma period är även slottets café öppet på yttre borggården, som i år drivs av Systrarna på höjden).

Gustav Vasa talar ur skägget, en utställning om makt är öppen 18 juni–14 augusti.

Sommarens konserter:

10/7 Uggla, Miss Li och Petter

14/7 Victoriakonserten

15/7 Molly Sandén

16–17/7 The Ark

21/7 Tomas Ledin

22/7 HOV1

28/7 Veronica Maggio

29/7 Ulf Lundell

Tomas Ledin intar scenen på Borgholms slott 21 juli.
Tomas Ledin intar scenen på Borgholms slott 21 juli.Foto: Emelie Looyenga

Nästa år är det 500 år sedan Gustav Vasa kröntes till kung över Sverige. Mellan den 18 juni – 14 augusti visas Gustav Vasa talar ur skägget, en utställning om makt på Borgholms Slott. Utställningen uppmärksammar en viktig epok i Sveriges historia där temat rör sig kring de aktuella ämnena makt, manipulation och propaganda.

Utställningen har, sedan den invigdes 2020, turnerat runt i Sverige. Gustav Vasas framfart på 1500-talet satte sina spår i hela landet, så även i den öländska historieskrivningen.

– Det här är en utställning som ger oss kunskap om vad som hände i Sverige för 500 år sedan. Historien om Gustav Vasa, en manipulerande makthavare, är också relevant att reflektera över idag, säger slottschef Tommy Josefsson.

Utställningen visas i fyra av slottets salar. Drabantsalen, slottets största festsal, fylls upp av Vasas skägg som både lyser och talar.

Dagtid ges flera guideturer runt om på slottet. Under några sommarkvällar i slutet av juli och i början av augusti finns det även möjlighet att gå med på en guidad kvällstur.

– Vi startade med kvällsguidningarna förra året. Intresset var stort och besökarna uppskattade att se slottets magnifika arkitektur i kvällsljus. Vi ser fram emot att återigen få visa upp slottet under några sommarkvällar, avslutar Tommy Josefsson.

Maria BrynielssonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.