GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Söker minnen och bilder med öländska luffare

Borgholms bibliotek efterlyser nu minnen, berättelser och bilder med öländska luffare. Insatsen görs för att de inte ska glömmas bort.
Öland • Publicerad 22 juni 2021
Anna Jakobsson söker information om öländska luffare.
Anna Jakobsson söker information om öländska luffare.
Foto: Alexander Jensen

Borgholms bibliotek visar i sommar utställningen ”Trådjack” som handlar om öländska luffare. Den visades första gången för 19 år sedan och har alltså återanvänts i år. Den utgår främst från böckerna som Birger Magnusson har skrivit.

– Vi valde att återanvända denna eftersom vi inte visste hur det skulle bli på grund av coronapandemin. Det är en väldigt intressant utställning som Gunilla Lydmark och Maria Johanson gjorde, säger Anna Jakobson, som jobbar i bildarkivet och på biblioteket.

Inför utställningen ville Helena Johansson och Anna Jakobsson, som jobbar i arkivet, se om det fanns något mer om luffarna där men de hittade ingenting.

– Vi tycker det är synd för det innebär att det är en bit av historien som kommer att glömmas bort.

Nu efterlyser de bilder, berättelser och minnen om öländska luffare som de kan arkivera eller komplettera utställningen med.

– Vi tänkte att det kanske fortfarande finns de som kommer ihåg luffarna men att de förmodligen är ganska gamla nu. Då är det läge att samla in uppgifter innan de försvinner.

Alexander JensenSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs mer