GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Söker ben från den mindre Ölandshästen

”Nu går vi ut och frågar folk om de kommer ihåg att farfar hade en liten häst som grävdes ner där bakom ladan” säger forskaren Marie Sundqvist som söker Ölandshästarnas närmaste släktingar.
Östra Greda
Publicerad 12 mars 2019
Kan den irländska Kerry Bog Ponnyn vara släkt med den utdöda hästrasen Öländsk Kungshäst? Marie Sundqvist undersöker detta och har hjälp av SLU i sin forskning.
Kan den irländska Kerry Bog Ponnyn vara släkt med den utdöda hästrasen Öländsk Kungshäst? Marie Sundqvist undersöker detta och har hjälp av SLU i sin forskning.
Foto: Natalia Johansson

För tolv år sedan uppmärksammade Marie Sundqvist en avhandling där forskaren Aisling Heffernan undersökte DNA från den irländska rasen Kerry Bog Pony som var nära att dö ut på 70-talet. Studiens resultat visade att den lilla irländska ponnyn till stor del var besläktad med hästar från norra Europa.

– Det fick mig att tända till, säger Marie Sundqvist som driver ett projekt med stöd av SLU (Sveriges lantbruksuniversitet) för att undersöka om den lilla irländska ponnyn kan vara släkt med hästarna som fanns på Öland.

Ölandshästen är en ras som beskrivs långt bak i tiden och verkar ha funnits i två storleksvarianter, en större som var runt 130 i mankhöjd och en mindre under 110 centimeter. Den sista Ölandshästen var hästen Lily som dog 1925 vars skelett finns på Ölands folkhögskola.

I studien ska båda storleksvarianternas genetiska uppsättning undersökas. När det gäller den större varianten finns mycket som talar för att den kom från Ösel i Estland. Det finns en hel del benmaterial från den större Ölandshästen som kan användas för att undersöka vilka den är släkt med. Men det är ont om uppgrävda skelettdelar av den mindre sortens Ölandshäst, även kallad för Öländsk Kungshäst.

Den lilla ponnyn ska ha varit runt en meter i mankhöjd och varit en lätthanterlig och läraktig ras som ofta användes i kungliga sammanhang.

Aisling Heffernan jämförde grupper av individer som hänger samman genetiskt och i studien såg hon att Kerry Bog Ponnyn till stor del tillhör av en så kallad ”haplogrupp E”.

– När man gör DNA-analyser så kan man dela in raserna i olika grupper, så kallade haplogrupper. Det starkaste argumentet är att den här Kerry Bog Ponnyn har kopplingar till norra Europa, säger Marie och berättar att studiens syfte är att undersöka och jämföra om de två ponnyraserna som utseendemässigt ska vara väldigt lika varandra, har genetiska kopplingar till varandra.

”– Tittar man på bilder och historiska berättelser så är jag övertygad att det finns två olika sorters Ölandshäst. Jag har svårt att tro att Ölandshästens storlek skiljer sig så mycket för att de fick för lite med mat.”
Kerry Bog Ponnyn "Killorglin Bog Jackie" är född 2007 och mäter 106 centimeter i mankhöjd.
Kerry Bog Ponnyn "Killorglin Bog Jackie" är född 2007 och mäter 106 centimeter i mankhöjd.
Foto: Natalia Johansson

Till projektet har SLU funnit en professor vid namn Ludovic Orlando. Han ska ha utvecklat metoder som gör det möjligt att studera skelettets hela DNA.

– Han arbetar främst i Frankrike och Köpenhamn men har ett starkt intresse för den här studien.

Projektet är fortfarande i startgropen och just nu är det viktigaste att få tag i ben från den mindre varianten av den utdöda hästrasen.

– Det stora problemet är att hitta många ben. Det blir inte representativt om man undersöker för få ben. Så länge det finns folk kvar som kan veta sig ha någon förfader som grävt ner hästar så är det väldigt intressant att få veta, säger en hoppfull Marie Sundqvist som även efterlyser bilder på den Öländska Kungshästen.

Hör av dig till Ölandsbladets redaktion om du tror dig ha information som leder till att fler ben från Ölandshästen kan undersökas.

Hemma på gården i Östra Greda har hon själv några ponnyer av den irländska hästrasen.
Hemma på gården i Östra Greda har hon själv några ponnyer av den irländska hästrasen.
Foto: Natalia Johansson
Natalia JohanssonSkicka e-post
Så här jobbar med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.