Annons

Socialministern vädjar – ”Olyckligt att falla på målsnöret”

Socialminister Lena Hallengren (S) har nu fått vaccin mot covid-19. Vaccineringen går snabbt framåt vilket är positivt men den höga smittspridningen är väldigt bekymmersamt.
Kalmar län • Publicerad 29 april 2021
Lena Hallengren (S) genomgår en cancerbehandling och eftersom hon därför tillhör en riskgrupp fick hon sitt covid-vaccin under torsdagen.
Lena Hallengren (S) genomgår en cancerbehandling och eftersom hon därför tillhör en riskgrupp fick hon sitt covid-vaccin under torsdagen.Foto: Pressbild

Idag har Lena Hallengren fått vaccin mot covid-19 på vaccinationscentralen i Kalmar och på en pressträff under torsdagen berättade hon om besöket.

– Det var ett smidigt förfarande och man blir nästan lite rörd när man står i den långa kön, kliver in och sedan möts man först av ”14:e dagen, 1 200 vaccinerade, totalt 12 727 vaccinerade”. Efter det ett otroligt effektivt maskineri, vilken information man får och vilka frågor du kan ställa. Efter sprutan sitter man ett tag under uppsikt och du får tid till nästa dos.

Annons

– Det går snabbt nu med vaccineringen, vi är redan i fas 3. Det är otroligt viktigt att göra sin bokning och ta den tid som man får så att inget vaccin går till spillo.

Hon berättar att 2,3 miljoner svenskar har fått sin första dos, 85 procent av de som är 65 år och äldre har fått minst en dos.

– Det ser väldigt bra ut även när det gäller andelen vaccinerade på särskilda boenden och de som har hemtjänst. Alla regioner är nu inte i fas 3. Detta bidrar till att minska smittspridningen och trycket på vården på sikt.

Regionstyrelsens ordförande Angelica Katsanidou (S) deltog också på pressträffen och betonade att samtidigt som det är positivt med vaccineringen så är det fortfarande väldigt hög smittspridning i samhället.

– Det är allvarsamt. Vi behöver ta vårt gemensamma ansvar och följa rekommendationerna. Jag vet att det börjar kännas riktigt trist med pandemin och att många längtar till normaliteten där vi får resa och träffa nära och kära. Men den tiden är inte nu och vi måste hålla i och ut lite längre, säger hon och fortsätter:

– Vi är på god väg att ta oss igenom den här pandemin men vi måste fortsätta hålla rekommendationerna. Det är väldigt hög belastning på sjukvården och vi vädjar till alla att hjälpas åt för att minska trycket för dem som jobbar där.

Lena Hallengren betonade också allvaret i rådande situation.

– Har vi tagit oss igenom detta såhär långt vore det väldigt olyckligt att falla på målsnöret. Vi måste ta nya tag både för oss som individer men också för övriga samhället och vården.

Hon gav också den yngre generationen ett skarpt budskap.

– Hittills har många yngre känt att de har gjort uppoffringar för de äldres skull och att det nu går att slappna av när vaccineringen har kommit långt. Men vem som helst kan bli svårt sjuk i covid-19.

Annons

– Vården har jobbat väldigt hårt hittills men de klara inte hur mycket som helst. Om du blir svårt sjuk kommer du vara väldigt angelägen om att vården räcker till och att det finns en plats för dig på intensivvårdsavdelningen.

Alexander JensenSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons