GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Snabbt besked för ölänning: Ställplatser vid fornlämning (?)

Ansökte om nya ställplatser med bekvämt avstånd till turistmetropolen – men vad var det egentligen för fornminne på platsen?
Nu kommer svar från Länsstyrelsen: ”Det förefaller vara borttaget.”
Borgholms kommun • Publicerad 22 november 2021 • Uppdaterad 23 november 2021
Tummen upp för Rasmus Helgerssons satsning.
Tummen upp för Rasmus Helgerssons satsning.
Foto: CreativeNature_nl

Ölandsbladet skrev i förra veckan om den öländska profilens ambition:

– Senaste år har jag märkt och funderat över att husbilar ställer sig på olämpliga platser, längs vägen eller på Alvaret till exempel. Det här skulle vara ett bättre ställe och tryggare för husbilsägarna, förklarade Rasmus Helgersson.

Ansökan gäller Målaretorp, norr om Räpplinge, med lämpligt cykelavstånd från Borgholm. Ungefär 4 000 kvadratmeter för omkring 30-40 bilar.

Platsen innefattade dock en fornlämning enligt kartan – nu ger Länsstyrelsen svar:

"Den berörda lämningen är en så kallad övrig kulturhistorisk lämning, (ÖKL), i detta fall ett röjningsröse. Röset förefaller vara borttaget.”

Därmed blir det snabbt besked kring satsningen:

”Det fordras inget tillstånd och ur kulturmiljösynpunkt finns inga hinder för dina planer för ställplatsen.”

Magnus AnderbergSkicka e-post
Så här jobbar med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.